
Linguine s triljami v karijevi omaki
Linguine con triglie al curry
Linguine s triljami v karijevi omaki
Linguine con triglie al curry

Sestavine
- 400 g linguin oz. bavet (ploščati špageti)
- sol
- poper
omaka
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 sveži trilji, vsaka pribl. 500 g, oluskani in očiščeni
- 3 stroki česna, neolupljeni
- ½ majhnega pekočega rdečega čilija, drobno sesekljanega
- 1 dl belega vina
- 680 g kakovostnega pasiranega paradižnika (passata)
- 1 žlička blagega karija v prahu
- 2 lovorova lista
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega peteršilja in še malo, ko postrežemo

Štiri preproste testeninske solate za vsak okus
Testenine za ljubitelje solat ali solate za ljubitelje testenin? Kakorkoli obrnemo, bodo z dobro testeninsko solato zadovoljni vsi.

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.
Sestavine
- 400 g linguin oz. bavet (ploščati špageti)
- sol
- poper
omaka
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 sveži trilji, vsaka pribl. 500 g, oluskani in očiščeni
- 3 stroki česna, neolupljeni
- ½ majhnega pekočega rdečega čilija, drobno sesekljanega
- 1 dl belega vina
- 680 g kakovostnega pasiranega paradižnika (passata)
- 1 žlička blagega karija v prahu
- 2 lovorova lista
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega peteršilja in še malo, ko postrežemo
Postopek
V ponvi segrejemo olje ter dodamo ribe, neolupljen česen in čili. Ribe nežno pečemo 10 minut na vsaki strani, nato dodamo vino in pustimo, da se ohladi. Ribe vzamemo iz ponve in jih filiramo: glave in kosti zavržemo, meso pa damo na stran. Sokovom v ponvi dodamo pasiran paradižnik skupaj s karijem v prahu in lovorjem. Nežno kuhamo 10 minut, nato dodamo ribje meso in peteršilj ter solimo in popramo po okusu.
Testenine kuhamo v veliki količini osoljene vrele vode 7 do 8 minut oziroma dokler niso al dente. Dobro jih odcedimo, dodamo k omaki, dobro premešamo in ponudimo vroče.
Alternative
Namesto linguin bi lahko uporabili špagetke (spaghettini) ali široke rezance (tagliatelle), trilje pa lahko nadomestimo s trsko ali pokrovačami.