
Linguine s triljami v karijevi omaki
Linguine con triglie al curry
Linguine s triljami v karijevi omaki
Linguine con triglie al curry

Sestavine
- 400 g linguin oz. bavet (ploščati špageti)
- sol
- poper
omaka
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 sveži trilji, vsaka pribl. 500 g, oluskani in očiščeni
- 3 stroki česna, neolupljeni
- ½ majhnega pekočega rdečega čilija, drobno sesekljanega
- 1 dl belega vina
- 680 g kakovostnega pasiranega paradižnika (passata)
- 1 žlička blagega karija v prahu
- 2 lovorova lista
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega peteršilja in še malo, ko postrežemo

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK
Sestavine
- 400 g linguin oz. bavet (ploščati špageti)
- sol
- poper
omaka
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 sveži trilji, vsaka pribl. 500 g, oluskani in očiščeni
- 3 stroki česna, neolupljeni
- ½ majhnega pekočega rdečega čilija, drobno sesekljanega
- 1 dl belega vina
- 680 g kakovostnega pasiranega paradižnika (passata)
- 1 žlička blagega karija v prahu
- 2 lovorova lista
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega peteršilja in še malo, ko postrežemo
Postopek
V ponvi segrejemo olje ter dodamo ribe, neolupljen česen in čili. Ribe nežno pečemo 10 minut na vsaki strani, nato dodamo vino in pustimo, da se ohladi. Ribe vzamemo iz ponve in jih filiramo: glave in kosti zavržemo, meso pa damo na stran. Sokovom v ponvi dodamo pasiran paradižnik skupaj s karijem v prahu in lovorjem. Nežno kuhamo 10 minut, nato dodamo ribje meso in peteršilj ter solimo in popramo po okusu.
Testenine kuhamo v veliki količini osoljene vrele vode 7 do 8 minut oziroma dokler niso al dente. Dobro jih odcedimo, dodamo k omaki, dobro premešamo in ponudimo vroče.
Alternative
Namesto linguin bi lahko uporabili špagetke (spaghettini) ali široke rezance (tagliatelle), trilje pa lahko nadomestimo s trsko ali pokrovačami.