
Debeli špageti s polpetkami iz mesa in jajčevcev
Spaghettoni con polpette di carne e melanzane
Debeli špageti s polpetkami iz mesa in jajčevcev
Spaghettoni con polpette di carne e melanzane

Sestavine
- 600 g kvalitetnih debelih špagetov (spaghettoni)
- 30 g parmezana, sveže naribanega
- sol
- poper
omaka
- 0,5 dl oljčnega olja
- 1 velika čebula, olupljena in zelo drobno sesekljana
- 1 dl suhega belega vina
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 680 g pasiranega paradižnika (passata)
- 10 svežih bazilikinih listov
mesne polpetke
- 2 cela jajčevca
- oljčno olje za kuhanje in popekanje
- 300 g mlete puste govedine
- 1 strok česna, olupljen in zdrobljen v kašo
- ½ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
- 50 g parmezana, sveže naribanega
- 1 srednje veliko jajce, razžvrkljano
- 100 g svežih krušnih drobtin
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Okusite Provanso: recept za avtentično jed Bouillabaisse
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 600 g kvalitetnih debelih špagetov (spaghettoni)
- 30 g parmezana, sveže naribanega
- sol
- poper
omaka
- 0,5 dl oljčnega olja
- 1 velika čebula, olupljena in zelo drobno sesekljana
- 1 dl suhega belega vina
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 680 g pasiranega paradižnika (passata)
- 10 svežih bazilikinih listov
mesne polpetke
- 2 cela jajčevca
- oljčno olje za kuhanje in popekanje
- 300 g mlete puste govedine
- 1 strok česna, olupljen in zdrobljen v kašo
- ½ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
- 50 g parmezana, sveže naribanega
- 1 srednje veliko jajce, razžvrkljano
- 100 g svežih krušnih drobtin
Postopek
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajčevca damo v nepregorno posodo, ju pobrizgamo z malo oljčnega olja in pečemo 30 minut. Jajčevca prerežemo in meso izdolbemo iz kože. Meso pretlačimo in damo na stran. Kožo jajčevcev zavržemo.
Za omako v veliki kozici segrejemo olje in na njem pražimo čebulo približno 5 minut, da se zmehča. Ko je mehka, dodamo vino, paradižnikovo mezgo, pasiran paradižnik in baziliko. Dobro premešamo in pustimo, da se nežno kuha 30 do 40 minut.
Medtem nadaljujemo s pripravo mesnih kroglic: v skledi zmešamo mleto govedino, pretlačene jajčevce, česnovo kašo, muškatni orešek, parmezan, razžvrkljano jajce, drobtine ter malo soli in popra. Dobro premešamo in z rokami ali z 2 žličkama maso oblikujemo v obliko žog za ragbi, velikih približno kot marelice. Na oljčnem olju jih popečemo po vseh straneh, da se rjavo obarvajo. Polpetke damo v paradižnikovo omako in poskrbimo, da vse skupaj ostane toplo.
Testenine kuhamo v veliki količini osoljene vrele vode 8 minut oziroma dokler niso al dente. Dobro jih odcedimo.
Testenine damo v veliko globoko servirno skledo in zmešamo s polovico omake. Razdelimo jih med krožnike, na vrh naložimo preostalo omako in posujemo s parmezanom.
Ko ponudimo
K tej jedi se imenitno prileže kozarec vina barbaresco ali chianti classico.