
Debeli špageti s polpetkami iz mesa in jajčevcev
Spaghettoni con polpette di carne e melanzane
Debeli špageti s polpetkami iz mesa in jajčevcev
Spaghettoni con polpette di carne e melanzane

Sestavine
- 600 g kvalitetnih debelih špagetov (spaghettoni)
- 30 g parmezana, sveže naribanega
- sol
- poper
omaka
- 0,5 dl oljčnega olja
- 1 velika čebula, olupljena in zelo drobno sesekljana
- 1 dl suhega belega vina
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 680 g pasiranega paradižnika (passata)
- 10 svežih bazilikinih listov
mesne polpetke
- 2 cela jajčevca
- oljčno olje za kuhanje in popekanje
- 300 g mlete puste govedine
- 1 strok česna, olupljen in zdrobljen v kašo
- ½ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
- 50 g parmezana, sveže naribanega
- 1 srednje veliko jajce, razžvrkljano
- 100 g svežih krušnih drobtin

Božansko meso, ki se kar topi v ustih
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

7 osvežilnih sladic, s katerimi se lahko sladkate ta vikend
Sladice niso le razvajanje za brbončice, ampak tudi priložnost za sprostitev in druženje ob skupni mizi, še posebej ob koncu tedna.

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.
Sestavine
- 600 g kvalitetnih debelih špagetov (spaghettoni)
- 30 g parmezana, sveže naribanega
- sol
- poper
omaka
- 0,5 dl oljčnega olja
- 1 velika čebula, olupljena in zelo drobno sesekljana
- 1 dl suhega belega vina
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 680 g pasiranega paradižnika (passata)
- 10 svežih bazilikinih listov
mesne polpetke
- 2 cela jajčevca
- oljčno olje za kuhanje in popekanje
- 300 g mlete puste govedine
- 1 strok česna, olupljen in zdrobljen v kašo
- ½ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
- 50 g parmezana, sveže naribanega
- 1 srednje veliko jajce, razžvrkljano
- 100 g svežih krušnih drobtin
Postopek
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajčevca damo v nepregorno posodo, ju pobrizgamo z malo oljčnega olja in pečemo 30 minut. Jajčevca prerežemo in meso izdolbemo iz kože. Meso pretlačimo in damo na stran. Kožo jajčevcev zavržemo.
Za omako v veliki kozici segrejemo olje in na njem pražimo čebulo približno 5 minut, da se zmehča. Ko je mehka, dodamo vino, paradižnikovo mezgo, pasiran paradižnik in baziliko. Dobro premešamo in pustimo, da se nežno kuha 30 do 40 minut.
Medtem nadaljujemo s pripravo mesnih kroglic: v skledi zmešamo mleto govedino, pretlačene jajčevce, česnovo kašo, muškatni orešek, parmezan, razžvrkljano jajce, drobtine ter malo soli in popra. Dobro premešamo in z rokami ali z 2 žličkama maso oblikujemo v obliko žog za ragbi, velikih približno kot marelice. Na oljčnem olju jih popečemo po vseh straneh, da se rjavo obarvajo. Polpetke damo v paradižnikovo omako in poskrbimo, da vse skupaj ostane toplo.
Testenine kuhamo v veliki količini osoljene vrele vode 8 minut oziroma dokler niso al dente. Dobro jih odcedimo.
Testenine damo v veliko globoko servirno skledo in zmešamo s polovico omake. Razdelimo jih med krožnike, na vrh naložimo preostalo omako in posujemo s parmezanom.
Ko ponudimo
K tej jedi se imenitno prileže kozarec vina barbaresco ali chianti classico.