
Lepljivi kipniki z datlji
Kipnik z bogatim okusom po datljih in slastnim prelivom
Lepljivi kipniki z datlji
Kipnik z bogatim okusom po datljih in slastnim prelivom

Sestavine
- 75 g izkoščičenih datljev
- 75 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
- 50 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 140 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
preliv
- 1,5 dl sladke smetane
- 75 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
- 25 g masla

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 75 g izkoščičenih datljev
- 75 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
- 50 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 140 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
preliv
- 1,5 dl sladke smetane
- 75 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
- 25 g masla
Postopek
Datlje narežemo, jih stresemo v manjšo kozico in prelijemo z 0,75 dl vode. Pustimo, da mešanica zavre, in kuhamo 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da se datlji zmehčajo in vpijejo vodo. Nato jih rahlo premešamo, da se razpustijo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno 4 modlov za kipnike s prostornino 1,5 dl namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Maslo in sladkor z električnim mešalnikom penasto umešamo v svetlo zmes. Postopoma dodamo jajci in vaniljo, nato pa še moko in pecilni prašek. Vmešamo datljev pire in testo razdelimo v modle. Te postavimo v globlji pekač in vanj vlijemo toliko vrele vode, da seže do polovice modlov. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in postavimo v pečico za 25 minut, da kipniki narastejo in so čvrsti na dotik.
Medtem pripravimo preliv. V manjšo kozico z debelim dnom damo polovico smetane in ves sladkor ter maslo. Segrevamo pri nizki temperaturi in večkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Nato zvišamo temperaturo in pustimo, da tekočina brbota 3 do 4 minute, dokler ni svetleča in gosta; tedaj vmešamo preostalo smetano. Ko so kipniki pečeni in jih želimo postreči, preliv pogrejemo in ga prelijemo po kipnikih.