
Lečna solata z bučo in češnjevim paradižnikom
Leča in buča sta dober ter zdrav par
Lečna solata z bučo in češnjevim paradižnikom
Leča in buča sta dober ter zdrav par

Sestavine
- 1 kg maslene buče
- 1,5 žlice oljčnega olja
- 1 strt strok česna
- 2 žlički timijanovih lističev
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička gorčice s semeni
- 800 g kuhane zelene leče (lahko iz pločevinke)
- ½ rdeče čebule, narezane na rezine
- 100 g listov mlade špinače
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 40 g drobljivega sira (npr. sira feta)
- 1–2 žlici praženih bučnih semen
- sol
- poper
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 1 kg maslene buče
- 1,5 žlice oljčnega olja
- 1 strt strok česna
- 2 žlički timijanovih lističev
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička gorčice s semeni
- 800 g kuhane zelene leče (lahko iz pločevinke)
- ½ rdeče čebule, narezane na rezine
- 100 g listov mlade špinače
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 40 g drobljivega sira (npr. sira feta)
- 1–2 žlici praženih bučnih semen
- sol
- poper
Postopek
Bučo narežemo na kocke, velike za grižljaj. Pečico segrejemo na 200 °C. Bučne kocke zmešamo z žlico olja, česnom, timijanovimi lističi in začinimo s soljo in poprom. Razporedimo jih po pekaču in pečemo 25 do 30 minut, da se zmehčajo.
Pripravimo preliv tako, da zmešamo kis, pol žlice olja, gorčico in 1 do 2 žlici vode. Lečo splaknemo pod vodo, jo odcedimo in zmešamo s prelivom, rezinami rdeče čebule, opranimi listi špinače in razpolovljenimi češnjevimi paradižniki.
Solato razdelimo na krožnike, dodamo bučne kocke, posujemo še z drobljivim sirom in bučnimi semeni ter postrežemo.