
Kutinova pita z oblogo iz ovsenih kosmičev
Ta prava jesenska pita
Kutinova pita z oblogo iz ovsenih kosmičev
Ta prava jesenska pita

Sestavine
kutin pire
- 1 kg očiščenih in narezanih kutin
- 180 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- lupina in sok ½ limone
- 2 žlici koruznega škroba
krhko testo
- 140 g masla
- 200 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 70 g sladkorja
- lupinica 1 limone
- 1 jajce in 1 rumenjak
obloga
- 100 g moke
- 75 g ovsenih kosmičev
- 75 g sladkorja
- ščepec soli
- 150 g masla
- fižol za slepo peko

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
kutin pire
- 1 kg očiščenih in narezanih kutin
- 180 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- lupina in sok ½ limone
- 2 žlici koruznega škroba
krhko testo
- 140 g masla
- 200 g moke
- 50 g mletih mandljev
- 70 g sladkorja
- lupinica 1 limone
- 1 jajce in 1 rumenjak
obloga
- 100 g moke
- 75 g ovsenih kosmičev
- 75 g sladkorja
- ščepec soli
- 150 g masla
- fižol za slepo peko
Postopek
Narezane kutine damo v kozico, prilijemo 3,5 dl vode, pokrijemo in jih kuhljamo eno uro oziroma tako dolgo, da spremenijo barvo in postanejo kašaste, nato kozico odstavimo, kutine malo ohladimo in jih s paličnim mešalnikom gladko zmešamo v pire. Pire skozi sito pretlačimo v čisto ponev, dodamo sladkor, cimet, naribano limonovo lupinico in limonov sok. Pire kuhljamo, da se pokuha na dve tretjini. Škrob zmešamo z malo vode in ga vmešamo v pire. Mešamo tako dolgo, da se pire zgosti, nato ga odstavimo z ognja in ohladimo.
Testo pripravimo tako, da v zmes moke in mandljev vtremo na kocke narezano maslo, dodamo sladkor in limonovo lupinico, nato pa še jajce in rumenjak. Hitro zgnetemo testo, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na hladno za 15 minut.
Pečico segrejemo na 160 °C. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in z njim obložimo model za pite s premerom 22 cm. Odvečno testo odrežemo in model spet postavimo za 15 minut na hladno. Nato testo pokrijemo s papirjem za peko, vanj vsujemo fižol za slepo peko in pečemo 20 minut. Odstranimo papir in fižol ter osnovo za pito pečemo še 15 minut, nato jo vzamemo iz pečice in ohladimo.
Temperaturo v pečici povečamo na 180 °C. Medtem naredimo oblogo. V skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, sladkor in ščepec soli, dodamo na kocke narezano maslo in ga zdrobimo v moko, tako da dobimo poljubno velike maslene drobtine.
V nekoliko ohlajeno osnovo naložimo kutinov pire, nanj razporedimo pripravljene drobtine in pito pečemo še 25 do 30 minut, da se drobtine zlato obarvajo in začne pire brbotati ob robovih.