
Ovseni drobljenec s kosmuljami
Zdrava poletna sladica s kosmuljami z vrta
Ovseni drobljenec s kosmuljami
Zdrava poletna sladica s kosmuljami z vrta

Sestavine
- 5 jabolk
- 100 g rjavega sladkorja (če imamo slajše rdeče kosmulje, ga uporabimo 1–2 žlici manj)
- 2 žlici koruznega škroba
- kg očiščenih kosmulj
- sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo
drobljenec
- 100 g medu
- 100 g masla
- 100 g sladkorja demerara
- 275 g ovsenih kosmičev
- 175 g moke
- 50 g drobno sesekljanih lešnikov
Preberite tudi

Sirov in čokoladni fondi - popolna spremljava evrovizijskega finala
Pripravite si popoln prigrizek za finale Evrovizije! Imamo recept za sirov in z čokoladni fondi (fondue), ki bosta tako navdušila vaše goste, da bodo peli od zadovoljstva.

10 čokoladnih sladic, ki jih morate vsaj enkrat poskusiti
Od enostavnih klasik do prefinjenih kreacij, izbrali smo deset čokoladnih sladic, ki bi jih morali poskusiti vsaj enkrat v življenju.

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.
Sestavine
- 5 jabolk
- 100 g rjavega sladkorja (če imamo slajše rdeče kosmulje, ga uporabimo 1–2 žlici manj)
- 2 žlici koruznega škroba
- kg očiščenih kosmulj
- sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo
drobljenec
- 100 g medu
- 100 g masla
- 100 g sladkorja demerara
- 275 g ovsenih kosmičev
- 175 g moke
- 50 g drobno sesekljanih lešnikov
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Za drobljenec v majhni kozici stopimo med in maslo. Zmešamo vse suhe sestavine, jih stresemo v medeno mešanico in dobro zmešamo. Mešanico potresemo po velikem pekaču in pečemo 20 minut, da se zlato obarva, nato jo premešamo in obrnemo z vilicami ter pečemo še 5 minut, da je po vseh straneh hrustljava.
Medtem jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke – spotoma jih že dajemo v kozico in pokapamo z limonovim sokom, da ne porjavijo. Vmešamo sladkor in koruzni škrob ter vse skupaj nežno kuhamo, da se jabolka začnejo mehčati, vendar so koščki na sredini še malo čvrsti. Če omaka postane pregosta in lepljiva, jo razredčimo z nekaj kosmuljami in kančkom vode. Vmešamo preostale kosmulje in limonovo lupinico ter kuhamo še minuto ali dve, da se kosmulje nekoliko zmehčajo, vendar se še ne sesedejo. Drobljenec stresemo iz pekača in ga prihranimo.
Sadje preložimo v pekač in ga posujemo z drobljencem. Pekač postavimo v pečico za 15 do 20 minut. Postrežemo s tekočo sladko smetano ali vaniljevim sladoledom.