
Krušni ježki
Zabaven in preprost recept za zajtrk z najmlajšimi
Krušni ježki
Zabaven in preprost recept za zajtrk z najmlajšimi

Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- ½ kocke svežega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 do 3,5 dl mlačne vode
- 25 g zmehčanega masla
- moka za delovno površino
- 12–16 rozin
- 6–8 mandljevih lističev
Preberite tudi

Top triki za peko piščančjega mesa na žaru
Poleg vratovine, ražnjičev, čevapčičev, stejkov in klobasic, mora vsak pravi žar mojster obvladati tudi peko piščančjega mesa na žaru.

Medene sladice, ki jih bodo gostje pomnili – in prosili za recept
Te preproste in dišeče sladice z medom boste pripravljali večkrat – od zdravih zajtrkov do kremastih sladic in pit.

Barviti in zdravi krožniki: tri ideje za zelenjavne specialitete
Vsaj občasno se spodobi, da na krožniku kraljuje zelenjava. Zdrava, polna hranil in okusa. Toliko možnosti nam ponuja, kaj vse lahko pripravimo z njo.
Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- ½ kocke svežega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 do 3,5 dl mlačne vode
- 25 g zmehčanega masla
- moka za delovno površino
- 12–16 rozin
- 6–8 mandljevih lističev
Postopek
Kvas raztopimo v malo mlačne vode (vzamemo jo od predpisane količine). V veliko skledo stresemo moko, v sredini naredimo jamico, ob stran pa damo žličko soli. V jamico zlijemo raztopljen kvas in skoraj vso mlačno vodo. Dodamo še zmehčano maslo in s kuhalnico ali kar z roko zamešamo vse sestavine, da dobimo mehko testo, ki ga lahko gnetemo. Če je treba, dodamo še malo vode.
Testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 minut, da postane gladko, elastično in se ne lepi več na roke. Oblikujemo ga v kroglo in položimo v čisto skledo, premazano z oljem. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo, ki jo tudi premažemo z oljem, in pustimo vzhajati, da podvoji svoj volumen.
Testo zvrnemo na pomokano delovno površino, še malo pregnetemo in narežemo na 6–8 kosov. Vsak kos testa oblikujemo v kroglico. Zdaj kroglice oblikujemo v ježke, tako da testo na eni strani malo povlečemo navzven in ga stisnemo v smrček. Kar krepko moramo stisniti, sicer bo ušel nazaj.

Ježke položimo na pekač, jih pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro. Pečico segrejemo na 200 °C. S kuhinjskimi škarjami previdno zarežemo v testo, da naredimo bodice na hrbtih ježkov. Vsakemu vtisnemo po 2 rozini za oči in v smrček potisnemo mandljev listič.

Ježke pečemo 15 minut ali toliko časa, da narastejo in se zlato rjavo obarvajo. V nepredušno zaprti posodi se obdržijo do 2 dni.
