
Dušena poletna zelenjava z ocvrtim jajcem in smaragdno omako
Dušena poletna zelenjava z ocvrtim jajcem in smaragdno omako

Sestavine
- oljčno olje za cvrenje
- 6 jajc
- 6 rezin kmečkega kruha
dušena zelenjava
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 zeleni papriki
- 3 rdeče paprike
- 4 zreli paradižniki
- 1 lovorov list
- 4 srednje velike bučke
- sol
- poper
smaragdna omaka
- šop peteršilja
- 30 strokov česna (približno 2 glavi)
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- oljčno olje za cvrenje
- 6 jajc
- 6 rezin kmečkega kruha
dušena zelenjava
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 zeleni papriki
- 3 rdeče paprike
- 4 zreli paradižniki
- 1 lovorov list
- 4 srednje velike bučke
- sol
- poper
smaragdna omaka
- šop peteršilja
- 30 strokov česna (približno 2 glavi)
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
Postopek
Pripravimo dušeno zelenjavo. Nasekljamo čebulo, česen in paradižnik ter na kocke narežemo paprike in bučke. V globoki posodi segrejemo oljčno olje in dodamo čebulo. Pražimo nekaj minut,+ nato dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Priložimo paprike in na srednji temperaturi kuhamo 5 minut. Dodamo še paradižnik, lovorov list in bučke ter kuhamo približno 30 minut. Dobro začinimo s soljo in poprom.
Medtem pripravimo omako. Z vejic potrgamo listke peteršilja in olupimo česen. Peteršilj damo v posodo z vrelo vodo in kuhamo eno minuto, odcedimo in takoj prelijemo s hladno vodo. Vso odvečno vodo odcedimo. Česen damo v posodo s hladno vodo, zavremo in odcedimo ter postopek ponovimo s svežo vodo (da se oslabi česnova moč). Prilijemo jušno osnovo in kuhljamo, da se česen zmehča, tekočina pa postane podobna sirupu. Dodamo peteršilj in s paličnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo gladko omako. Začinimo s soljo in poprom.
Popečemo kruh in pripravimo jajca. Kanček oljčnega olja damo v ponev. Ko je zelo vroče, ubijemo jajca. Pazimo, ker prasketajo, toda le tako lahko hrustljavo zapečemo robove. Zelenjavo postrežemo na kruhu, nanjo položimo jajce in pokapamo z omako.
Nasvet
Če kaj zelenjave ostane, jo postrezite kot prilogo drugim jedem.