
Sestavine
- 500 g zamrznjenega ali oluščenega svežega boba
- 1 kumara
- 3 polnozrnati kruhki pita
- sok in lupina 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- 20 g mete
- 20 g peteršilja
- šopek drobnjaka
- 170 g sira feta
- sol
- poper

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 500 g zamrznjenega ali oluščenega svežega boba
- 1 kumara
- 3 polnozrnati kruhki pita
- sok in lupina 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- 20 g mete
- 20 g peteršilja
- šopek drobnjaka
- 170 g sira feta
- sol
- poper
Postopek
Pripravimo vse sestavine. V kozico nalijemo vodo in jo zavremo. Dodamo bob in ga kuhamo 2 do 3 minute, da se malce zmehča, nato ga odcedimo, prelijemo s hladno vodo, da se ohladi, in ponovno odcedimo. Zrnom boba odstranimo kožice (podrgnemo jih med palcem in kazalcem), jih damo v večjo skledo, kožice pa zavržemo. Kumaro po dolžini prerežemo na pol in ji z žličko odstranimo semena. Obe polovici nato narežemo na rezine in jih dodamo bobu. Kruh pita prerežemo na pol, da dobimo 6 polkrogov in jih popečemo.
Manjše metine listke osmukamo, druge pa grobo nasekljamo. Peteršilj prav tako grobo nasekljamo, drobnjak pa narežemo. Limonovo lupino in sok, oljčno olje in sladkor zmešamo s soljo in poprom. Mešanico prelijemo po bobu in kumari, dodamo vsa zelišča in premešamo. Kruh pita natrgamo na koščke, sir feta pa nadrobimo in oboje dodamo solati. Previdno premešamo, najbolje kar z rokami, in solato stresemo na pladenj ali večji krožnik ter postrežemo.