© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Krompirjevi klobučki z bučnim nadevom

Krompirjevi klobučki z bučnim nadevom

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
krompirjevi-klobucki-z-bucnim-nadevom_558x620_acf_cropped

Sestavine

za krompirjevo testo

  • 400 g krompirja
  • 50 g ostre moke
  • 50 g gladke moke
  • 1 jajce

za nadev

  • 20 g sveže naribanega parmezana
  • sol
  • 250 g maslene buče (maslenka)
  • 20 g sesekljane čebule
  • oljčno olje
  • poper
  • ščepec muškatnega oreška
  • 50 g sveže albuminske skute (rikote)

za preliv

  • 80 g masla
  • 4 žajbljevi listi
  • 50 g orehovih jedrc
babicina shramba Shutter.jpg

Slasten namaz iz pečenih paprik

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sestavine

za krompirjevo testo

  • 400 g krompirja
  • 50 g ostre moke
  • 50 g gladke moke
  • 1 jajce

za nadev

  • 20 g sveže naribanega parmezana
  • sol
  • 250 g maslene buče (maslenka)
  • 20 g sesekljane čebule
  • oljčno olje
  • poper
  • ščepec muškatnega oreška
  • 50 g sveže albuminske skute (rikote)

za preliv

  • 80 g masla
  • 4 žajbljevi listi
  • 50 g orehovih jedrc

Postopek

1

Krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo ter ohladimo na sobno temperaturo. Lahko dodamo malce oljčnega olja, da se v krompirju ne bi naredile grudice.

2

Pripravimo nadev. Bučo olupimo, narežemo in skuhamo. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo kuhano bučo, premešamo, začinimo s soljo, poprom in z muškatnim oreškom, po želji tudi s cimetom ter prepražimo. Priložimo še skuto, premešamo in maso pretlačimo. Preverimo okus in po potrebi dodatno začinimo.

3

Vse sestavine za testo dodamo k pretlačenemu krompirju in na hitro vgnetemo testo. Delovno površino pomokamo z ostro moko, testo razvaljamo na debelino 5 mm in iz njega z okroglim obodom izrežemo 20 krogov premera 9 cm (lahko pa testo oblikujemo v svaljek premera 5 cm, ga narežemo na kose, težke približno 50 g, jih sploščimo z roko in oblikujemo kroge). Polovico krogov obložimo z nadevom, s preostalimi krogi pa klobučke prekrijemo. S pomokanimi vilicami enakomerno zatisnemo robove.

4

Klobučke kuhamo v vreli, slani vodi – kuhani so, ko priplavajo na površje. S penovko jih previdno vzamemo iz vode, jih malce podržimo na kuhinjski brisački, da se odcedijo, in položimo na tople servirne krožnike. Zabelimo jih s spenjenim maslom, v katerega smo dodali tanko narezane žajbljeve lističe. Na koncu jed posujemo z grobo nasekljanimi orehi, po njej lahko naribamo prekajeno skuto, poljubno okrasimo in takoj ponudimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.