
Krompirjev narastek z beluši, čemažem in paradižnikom
Krompirjev narastek z beluši, čemažem in paradižnikom

Sestavine
- 600 g krompirja
- 400 g belih belušev
- 10 češnjevih paradižnikov
- 100 g ovčjega sira
- 20 čemaževih listov
- 2 dl sladke smetane
- 1 dl mleka
- 1 dl kisle smetane
- 1 žlica gorčice
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol
- poper
- 2 jajci
- maslo za model

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.

Samo Kreft razkriva, kako poceni in zdravo jesti
Kako nahraniti družino za 200 evrov na mesec? Nekdanji tekmovalec MasterChefa Samo Kreft ima preprost, zdrav in učinkovit recept.

To so razlike med vrstami jogurta
Spoznajte različne vrste jogurta – čvrsti, tekoči, grški, labneh ... Uporabite jih v kuhinji in odkrijte nove okuse z jogurtom v glavni vlogi.
Sestavine
- 600 g krompirja
- 400 g belih belušev
- 10 češnjevih paradižnikov
- 100 g ovčjega sira
- 20 čemaževih listov
- 2 dl sladke smetane
- 1 dl mleka
- 1 dl kisle smetane
- 1 žlica gorčice
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol
- poper
- 2 jajci
- maslo za model
Postopek
Krompir operemo, v lupini skuhamo v slani vodi, odcedimo in počakamo, da preostala tekočina izpari. Beluše olupimo, odrežemo olesenele konce, stebla pa poševno narežemo na 2 cm dolge kose. Češnjeve paradižnike operemo in razpolovimo. Ovčji sir narežemo na kocke. Čemaževe liste narežemo na ozke trakove.
Polovični količini čemaža dodamo mleko, sladko in kislo smetano, gorčico in parmezan ter naredimo pire; začinimo s soljo in poprom. Čemaževemu pireju dodamo obe jajci in ponovno hitro zmiksamo. Vmešamo polovico preostalega čemaža.
Krompir olupimo in narežemo na rezine. Krompirjeve rezine in koščke belušev pomešamo s pripravljeno omako in maso napolnimo v model za narastek, ki smo ga rahlo namazali z maslom. Narastek pokrijemo z alufolijo in pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C. Po 15 minutah pečenja vzamemo narastek iz pečice, po površini razporedimo paradižnikove polovičke in kocke ovčjega sira ter odkrito pečemo nadaljnjih 10 minut. Preden narastek ponudimo, ga potresemo s preostalim čemažem.