Kaj boste skuhali danes?
Čemaževi njoki
Čemaževi njoki
Sestavine
- 750 g mokastega krompirja
- 120 g fino zmletega pšeničnega zdroba iz trde pšenice (durum)
- 1 žlica ostre moke
- šopek čemaževih listov
- 50 g naribanega parmezana
- 3 rumenjaki
- sol
- poper
omaka
- ½ limone
- 100 g masla
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 750 g mokastega krompirja
- 120 g fino zmletega pšeničnega zdroba iz trde pšenice (durum)
- 1 žlica ostre moke
- šopek čemaževih listov
- 50 g naribanega parmezana
- 3 rumenjaki
- sol
- poper
omaka
- ½ limone
- 100 g masla
Postopek
Krompir dobro operemo, neolupljenega zložimo v cedilo in postavimo v posodo za kuhanje v pari. Pokrijemo ga in v pari posoljene vode skuhamo do mehkega. Vodo odlijemo, kuhan krompir pa damo v posodo in pustimo, da na izključeni električni plošči izpareva. Da bodo cmoki lepo rahli, se mora krompir čim bolj posušiti. Še vroč krompir olupimo in pretlačimo.
Čemaževe liste operemo in narežemo na tanke trakove. Pretlačenemu krompirju dodamo zdrob, moko, čemaž, parmezan, rumenjake in začimbe. Sestavine hitro zgnetemo v mehko testo. Razdelimo ga na dva do štiri dele in na delovni površini, ki smo jo potresli z zdrobom, oblikujemo v največ 2 cm debele valje. Razrežemo jih na 3 do 4 cm dolge njoke in nekoliko sploščimo s pomokanimi vilicami.
Limonovo lupino drobno naribamo in iz limone iztisnemo sok. V primerni ponvi segrejemo maslo z limonovo lupino in sokom.
Njoke do čvrstega skuhamo v zadostni količini vrele posoljene vode. Ko priplavajo na površino, jih s penovko poberemo iz vode in pretresemo na toplem limonovem maslu.