
Krepka zelenjavna juha s tortelini
Krepka zelenjavna juha s tortelini

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 korenčka
- 1 velika čebula
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) paradižnikove polpe
- 200 g zamrznjenega graha
- 250 g svežih tortelinov, polnjenih s špinačo in rikoto
- sol in poper
- pest bazilike (po želji)
- nariban parmezan za posip

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 korenčka
- 1 velika čebula
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) paradižnikove polpe
- 200 g zamrznjenega graha
- 250 g svežih tortelinov, polnjenih s špinačo in rikoto
- sol in poper
- pest bazilike (po želji)
- nariban parmezan za posip
Postopek
V večji kozici segrejemo olje. Nanj stresemo na kockice narezan korenček in drobno sesekljano čebulo ter pražimo 5 minut, da se zelenjava začne mehčati. Dodamo paradižnik in zelenjavno jušno osnovo in kuhljamo 10 minut, nato dodamo grah in kuhamo še 5 minut. Solimo in popramo.
Ko je zelenjava kuhana, v juho dodamo torteline. Zavremo in kuhljamo 2 minuti, da se tortelini skuhajo. Po želji vmešamo še narezano baziliko. Juho razdelimo v globoke krožnike in pred postrežbo posujemo s parmezanom. Postrežemo s popečenim česnovim kruhom.