
Krepka grahova juha
Okusna grahova juha, ki jo lahko pripravite tudi iz zamrznjenega graha
Krepka grahova juha
Okusna grahova juha, ki jo lahko pripravite tudi iz zamrznjenega graha

Najboljše je, kadar je dobro tudi zdravo, to pa nedvomno drži za to okusno juho iz stročnic in bazilike.
Sestavine
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 šalotk
- 1 srce stebelne zelene
- 3 stroki česna
- 3 pori
- 400 g zamrznjenega graha
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 3 pesti bazilikinih listov
- sol
- poper
- malo ekstra deviškega oljčnega olja in mladi grahovi poganjki (po želji), ko postrežemo
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju divjih rastlin. Vseeno je dobro, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 šalotk
- 1 srce stebelne zelene
- 3 stroki česna
- 3 pori
- 400 g zamrznjenega graha
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 3 pesti bazilikinih listov
- sol
- poper
- malo ekstra deviškega oljčnega olja in mladi grahovi poganjki (po želji), ko postrežemo
Postopek
Šalotke olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine. Stebelno zeleno tudi narežemo na rezine. Česen olupimo in sesekljamo. Por očistimo, razpolovimo, dobro operemo pod tekočo vodo in narežemo na tanke rezine.
V veliki kozici na srednjem ognju segrejemo oljčno olje in pražimo šalotko, zeleno in česen 4 do 5 minut, da se zelenjava zmehča. Med praženjem zelenjavo pogosto premešamo. Dodamo por, solimo, popramo in pražimo še 4 do 5 minut. Nato vmešamo grah, prilijemo osnovo in zavremo. Kuhamo toliko časa, da se grah skuha (7 do 10 minut).
Pol juhe preložimo v drugo posodo, dodamo baziliko in zelenjavo s paličnim mešalnikom zmešamo v grob pire. Vrnemo jo v kozico in zmešamo z drugo polovico juhe. Na krožnikih grahovo juho pokapljamo z nekaj kapljicami ekstra deviškega oljčnega olja, jo okrasimo z mladim grahovim poganjkom (če je sezona rasti graha) in postrežemo s hrustljavim kruhom.