
Zelena mineštra s stročjim fižolom in bobom
Zelena mineštra s stročjim fižolom in bobom

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 70 g pancete
- 200 g mladega zelenega stročjega fižola
- 100 g oluščenega boba (ali graha)
- 100 g mladega zelja
- 1 lovorov list
- 1,5 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 100 g testenin v obliki riža ali drugih drobnih testenin
- sol
- poper
- 4 žlice pesta in hrustljav kruh, ko postrežemo
Preberite tudi

Huda v Brežicah: butično doživetje pice, glasbe in vina
Preverili smo, zakaj je brežiška picerija Huda tako zelo huda, kar smo sicer nekoč že ugotovili.

Najpogostejše napake pri pripravi polnjenih paprik
Polnjene paprike so poletna klasika, ki izvira iz srednje Evrope in Balkana, a je danes znana po vsem svetu.

Kako jesti surove ribe: okusno, a varno
Surove ribe niso več rezervirane le za japonski suši. V različnih kulturah po svetu imajo svojo edinstveno obliko priprave – od lahkotnega italijanskega cruda do bogatih havajskih skled poke.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 70 g pancete
- 200 g mladega zelenega stročjega fižola
- 100 g oluščenega boba (ali graha)
- 100 g mladega zelja
- 1 lovorov list
- 1,5 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 100 g testenin v obliki riža ali drugih drobnih testenin
- sol
- poper
- 4 žlice pesta in hrustljav kruh, ko postrežemo
Postopek
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na majhne kocke. Steblo zelene sesekljamo. Panceto narežemo na kocke. Stročji fižol in zelje očistimo in narežemo na primerne kose.
V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo, korenček, česen, zeleno in pražimo, da se zelenjava zmehča, vendar ne sme porjaveti. Zelenjavo preložimo v skledo in prihranimo, v kozico pa dodamo panceto in jo na nizki temperaturi pražimo, da odda maščobo. Pražimo jo tako dolgo, da lepo porjavi, vendar ne postane preveč hrustljava. V kozico stresemo prihranjeno praženo zelenjavo, dodamo lovorov list in jušno osnovo. Solimo in popramo. Zavremo, nato dodamo testenine in kuhamo 3 minute.
V juho damo stročji fižol in bob. Kuhamo 3 minute, nato dodamo zelje in kuhamo še 2 minuti. Vsak krožnik juhe tik pred postrežbo začinimo z žlico pesta in postrežemo s hrustljavim kruhom.