
Zelena mineštra s stročjim fižolom in bobom
Zelena mineštra s stročjim fižolom in bobom

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 70 g pancete
- 200 g mladega zelenega stročjega fižola
- 100 g oluščenega boba (ali graha)
- 100 g mladega zelja
- 1 lovorov list
- 1,5 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 100 g testenin v obliki riža ali drugih drobnih testenin
- sol
- poper
- 4 žlice pesta in hrustljav kruh, ko postrežemo
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 70 g pancete
- 200 g mladega zelenega stročjega fižola
- 100 g oluščenega boba (ali graha)
- 100 g mladega zelja
- 1 lovorov list
- 1,5 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 100 g testenin v obliki riža ali drugih drobnih testenin
- sol
- poper
- 4 žlice pesta in hrustljav kruh, ko postrežemo
Postopek
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na majhne kocke. Steblo zelene sesekljamo. Panceto narežemo na kocke. Stročji fižol in zelje očistimo in narežemo na primerne kose.
V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo, korenček, česen, zeleno in pražimo, da se zelenjava zmehča, vendar ne sme porjaveti. Zelenjavo preložimo v skledo in prihranimo, v kozico pa dodamo panceto in jo na nizki temperaturi pražimo, da odda maščobo. Pražimo jo tako dolgo, da lepo porjavi, vendar ne postane preveč hrustljava. V kozico stresemo prihranjeno praženo zelenjavo, dodamo lovorov list in jušno osnovo. Solimo in popramo. Zavremo, nato dodamo testenine in kuhamo 3 minute.
V juho damo stročji fižol in bob. Kuhamo 3 minute, nato dodamo zelje in kuhamo še 2 minuti. Vsak krožnik juhe tik pred postrežbo začinimo z žlico pesta in postrežemo s hrustljavim kruhom.