
Kremna lečna juha s špinačo in slanino
Slanino se da dodati tudi juham.
Kremna lečna juha s špinačo in slanino
Slanino se da dodati tudi juham.

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 150 g zelene leče
- 1,5 l zelenjavne osnove
- 200 g mlade špinače
- 4 žlice sladke smetane
- sol
- poper
- 150 g prekajene slanine
- olje za peko
- smetana, ko postrežemo
Preberite tudi

Bralka sprašuje: Kako dosežem enakomerno velike mafine
"Kadar želim speči mafine, imam težave s polnjenjem mase v model. Vdolbine polnim z žlico, vendar pečeni mafini niso enako veliki. Kaj naj naredim, da bodo vsi mafini enaki?"

Prvi žar: klasične jedi s svežimi idejami za začetek sezone piknikov
Začnite sezono žara s klasiko na nov način: čevapčiči, ražnjiči in zelenjava z drobnimi preobrati za popoln piknik!

Kaj nas nauči: Golaž - 3. del
Razmišljanje o pravilih dobrega golaža in o tem, zakaj zares dober golaž jemo šele tretji dan.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 150 g zelene leče
- 1,5 l zelenjavne osnove
- 200 g mlade špinače
- 4 žlice sladke smetane
- sol
- poper
- 150 g prekajene slanine
- olje za peko
- smetana, ko postrežemo
Postopek
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na koščke. Steblo zelene narežemo na rezine. V veliki ponvi na segretem olju približno 10 minut nežno pražimo čebulo, korenček in zeleno.
K zelenjavi dodamo lečo, premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Zavremo, znižamo temperaturo in kuhljamo 30 do 35 minut, da se leča zmehča. Solimo in popramo. Če tekočina preveč povre, dodamo še malo vode. Vmešamo špinačo in kuhamo še nekaj minut, da ovene. Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom in nato vanjo vmešamo sladko smetano.
Slanino narežemo na kockice. Na malo olja jo na srednji temperaturi hrustljavo prepražimo. Vročo kremno lečino juho nalijemo v skodelice, okrasimo z malo smetane in potresemo s hrustljavo slanino.