
Zapečen sladki krompir s špinačo
Lahko ga postrežemo kot glavno jed ali kot spremljavo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam.
Zapečen sladki krompir s špinačo
Lahko ga postrežemo kot glavno jed ali kot spremljavo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam.

Sestavine
- 3 dl sladke smetane
- 1 strok česna
- 2 vejici timijana ali rožmarina
- 250 g zamrznjene špinače
- ščepec sveže mletega muškatnega oreška
- sol
- poper
- 850 g sladkega krompirja
- 3 žlice naribanega parmezana
- maslo za pekač

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 3 dl sladke smetane
- 1 strok česna
- 2 vejici timijana ali rožmarina
- 250 g zamrznjene špinače
- ščepec sveže mletega muškatnega oreška
- sol
- poper
- 850 g sladkega krompirja
- 3 žlice naribanega parmezana
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V kozico vlijemo smetano, dodamo olupljen strok česna in timijan ali rožmarin in počasi segrevamo, da skoraj zavre. Ugasnemo ogenj in pustimo, da se smetana navzame okusov.
Špinačo damo v cedilo, jo prelijemo z vrelo vodo in nekaj minut pustimo, da se odcedi, nato pa še dodatno iztisnemo čim več preostale vode. Začinimo jo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Sladki krompir olupimo, narežemo na 3 mm tanke rezine in solimo.
Pekač obilno premažemo z maslom in po dnu razporedimo polovico sladkega krompirja. Nanj razporedimo špinačo in jo pokrijemo s preostalim krompirjem. Skozi cedilo zalijemo s smetano (da prestrežemo česen in dišavnice) in potresemo s parmezanom. Pečemo 45 do 50 minut.
Nasvet
To jed lahko postrežemo kot samostojno brezmesno jed ali pa kot prilogo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam, pečenim na žaru in začinjenim s timijanom ali rožmarinom. Ko so pečene, jih pustite 5 minut počivati, nato jih postrezite s pripravljeno prilogo in skledo zelene solate.