
Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom
Limonov kolač za popestritev čajanke
Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom
Limonov kolač za popestritev čajanke

Sestavine
- 225 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- ščepec soli
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- lupinica 3 velikih bio limon
- 3 velika jajca sobne temperature
- 50 g navadnega jogurta
- 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme
sladkorni obliv
- sok 1 ½ limone
- 80 g kristalnega sladkorja
- 4–5 kock sladkorja

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 225 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- ščepec soli
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- lupinica 3 velikih bio limon
- 3 velika jajca sobne temperature
- 50 g navadnega jogurta
- 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme
sladkorni obliv
- sok 1 ½ limone
- 80 g kristalnega sladkorja
- 4–5 kock sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. 900-gramski model za štruco namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.
Moko dobro zmešamo s pecilnim praškom. Maslo, sol, sladkor in večino limonove lupinice (malo je prihranimo za okras) damo v skledo in z električnim mešalnikom stepamo, da dobimo rahlo penasto zmes. Nanjo ubijemo 1 jajce in ga dobro vtepemo v maso, nato dodamo 1 zvrhano žlico moke in spet zmešamo. Nadaljujemo s preostalima dvema jajcema in moko, nazadnje vmešamo še morebitno preostalo moko, le toliko, da so sestavine povezane. Nazadnje dodamo jogurt in limonovo kremo ali marmelado ter narahlo zmešamo z lopatico, da dobimo gladko testo. Nadevamo ga v model in ga v srednjem delu pečice pečemo 45 do 50 minut, da se zlato rjavo obarva in naraste, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa je čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 5 minut ohlaja v modlu.
Za obliv v skledici zmešamo limonov sok, kristalni sladkor in zdrobljene sladkorne kocke. Pecivo vzamemo iz modla in ga prenesemo na kuhinjsko mrežico. S tankim nabodalom ali zobotrebcem prepikamo vrh peciva. Pokapamo z oblivom, posujemo s prihranjeno limonovo lupinico in pustimo 10 minut, da se obliv vpije. Kolač se v nepredušno zaprti škatli obdrži do 3 dni.