
Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom
Limonov kolač za popestritev čajanke
Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom
Limonov kolač za popestritev čajanke

Sestavine
- 225 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- ščepec soli
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- lupinica 3 velikih bio limon
- 3 velika jajca sobne temperature
- 50 g navadnega jogurta
- 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme
sladkorni obliv
- sok 1 ½ limone
- 80 g kristalnega sladkorja
- 4–5 kock sladkorja

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 225 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- ščepec soli
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- lupinica 3 velikih bio limon
- 3 velika jajca sobne temperature
- 50 g navadnega jogurta
- 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme
sladkorni obliv
- sok 1 ½ limone
- 80 g kristalnega sladkorja
- 4–5 kock sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. 900-gramski model za štruco namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.
Moko dobro zmešamo s pecilnim praškom. Maslo, sol, sladkor in večino limonove lupinice (malo je prihranimo za okras) damo v skledo in z električnim mešalnikom stepamo, da dobimo rahlo penasto zmes. Nanjo ubijemo 1 jajce in ga dobro vtepemo v maso, nato dodamo 1 zvrhano žlico moke in spet zmešamo. Nadaljujemo s preostalima dvema jajcema in moko, nazadnje vmešamo še morebitno preostalo moko, le toliko, da so sestavine povezane. Nazadnje dodamo jogurt in limonovo kremo ali marmelado ter narahlo zmešamo z lopatico, da dobimo gladko testo. Nadevamo ga v model in ga v srednjem delu pečice pečemo 45 do 50 minut, da se zlato rjavo obarva in naraste, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa je čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 5 minut ohlaja v modlu.
Za obliv v skledici zmešamo limonov sok, kristalni sladkor in zdrobljene sladkorne kocke. Pecivo vzamemo iz modla in ga prenesemo na kuhinjsko mrežico. S tankim nabodalom ali zobotrebcem prepikamo vrh peciva. Pokapamo z oblivom, posujemo s prihranjeno limonovo lupinico in pustimo 10 minut, da se obliv vpije. Kolač se v nepredušno zaprti škatli obdrži do 3 dni.