
Cvetačne testenine s sirom in špinačo
Krepke testenine za hladne dni
Cvetačne testenine s sirom in špinačo
Krepke testenine za hladne dni

Sestavine
paradižnikova omaka
- 4 stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 700 g paradižnikovega pireja
- sol
- poper
- 8,5 dl mleka
- 50 g moke
- 50 g masla
- 1 žlička dijonske gorčice
- 100 g naribanega trdega sira (grojer, čedar)
- 25–50 g sira z modro plesnijo
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- 250 g peresnikov
- 1 kg cvetače
- 75 g zamrznjene špinače
- 1 žlica masla
- 25 g popraženih pinjol
- 6 ognjevarnih modlov

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
paradižnikova omaka
- 4 stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 700 g paradižnikovega pireja
- sol
- poper
- 8,5 dl mleka
- 50 g moke
- 50 g masla
- 1 žlička dijonske gorčice
- 100 g naribanega trdega sira (grojer, čedar)
- 25–50 g sira z modro plesnijo
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- 250 g peresnikov
- 1 kg cvetače
- 75 g zamrznjene špinače
- 1 žlica masla
- 25 g popraženih pinjol
- 6 ognjevarnih modlov
Postopek
Najprej pripravimo paradižnikovo omako. Česen olupimo, 3 stroke narežemo na rezine, enega pa pustimo celega. V ponvi segrejemo olje in na njem kakšno minuto pražimo rezinice česna, da zadišijo. Dodamo paradižnikov pire, začinimo s soljo in poprom, ponev pokrijemo in kuhljamo 20 minut, da se omaka zgosti.
Medtem pripravimo sirovo omako. V kozico damo mleko, moko in maslo. Vse skupaj segrejemo in do vretja neprestano mešamo, da dobimo gladko omako. Ko zavre, kuhljamo še 3 minute, nato pa odstranimo z ognja. Rahlo ohladimo; to naj traja približno 5 minut; nato pa vmešamo gorčico, skoraj ves nariban sir, polovico sira z modro plesnijo in polovico muškatnega oreška.
V zadostni količini slane vode 8 minut kuhamo testenine in na cvetke razdeljeno očiščeno cvetačo, nato pa peresnike in cvetačo odcedimo. V ponvi segrejemo žlico masla in dodamo cel strok česna, odmrznjeno in dobro odcejeno špinačo, preostali muškatni orešek, sol in veliko popra. Vse skupaj pražimo 2 minuti, vmes mešamo, nato pa strok česna odstranimo.
Približno 3 dl sirove omake prihranimo, preostalo pa zmešamo s testeninami in cvetačo. Polovico paradižnikove omake razdelimo v 6 manjših modlov in jo prekrijemo z malo špinače. Dodamo mešanico testenin in cvetače, prekrijemo s preostalo špinačo in prelijemo s preostalo paradižnikovo omako, vse pa še s sirovo omako. Posujemo s sirom, ki nam je ostal, in pinjolami. Pečico segrejemo na 200 °C in pečemo 18 do 20 minut do zlato rjave barve. Postrežemo z zeleno solato.