
Kostanjeva juha s kunčjim filejem
Kostanjeva juha, ki je omamno dobra!
Kostanjeva juha s kunčjim filejem
Kostanjeva juha, ki je omamno dobra!

Sestavine
- 1 kg kostanja (pribl. 500 g pečenega in olupljenega)
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica masla
- 3 žlice olja
- 4 dl zelenjavne osnove
- 4 dl vode
- 2,5 dl sladke smetane
- ščepec soli in sveže zmlet poper
- 2 žlici limonovega soka
- 1 žlica nasekljanih rožmarinovih lističev
- 2 kunčja fileja po 125 g
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 1 kg kostanja (pribl. 500 g pečenega in olupljenega)
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica masla
- 3 žlice olja
- 4 dl zelenjavne osnove
- 4 dl vode
- 2,5 dl sladke smetane
- ščepec soli in sveže zmlet poper
- 2 žlici limonovega soka
- 1 žlica nasekljanih rožmarinovih lističev
- 2 kunčja fileja po 125 g
Postopek
Kostanj na izbočeni strani križno zarežemo, stresemo na pekač in pečemo v prej segreti pečici pri 200 °C toliko časa, da lupina razpoka. Potem kostanj olupimo in grobo nasekljamo.
Čebulo olupimo in nasekljamo. Česen olupimo in stisnemo. V kozici raztopimo maslo in žlico olja. Dodamo čebulo, česen in 400 g nasekljanega kostanja. Zmes med mešanjem podušimo, dolijemo zelenjavno osnovo, vodo in sladko smetano ter na blagem ognju pokrito kuhljamo približno 20 minut.
Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom v kremno juho, začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom ter vmešamo nasekljan rožmarin. Preostali kostanj med mešanjem hrustljavo prepražimo na žlici olja.
Kunčje fileje skrbno očistimo, solimo, popramo in na močnem ognju na obeh straneh spečemo na žlici olja (pečemo približno 5 minut). Fileje zavijemo v aluminijasto folijo in pustimo počivati 10 minut, nato jih narežemo na tanke rezine. V globoke krožnike damo po tri rezinice mesa, dolijemo pripravljeno kostanjevo juho, potresemo s praženim kostanjem in ponudimo.
Nasvet
H kostanjevi juhi še bolj kot kunčji file tekne meso s hrbta divjega zajca.