
Kostanjeva juha s portskim vinom
Kostanjeva juha s portskim vinom

Sestavine
- 200 g kostanja
- 5 dl kokošje ali zelenjavne jušne osnove
- 20 g masla
- 10 g sladkorja
- 0,4 dl rdečega portskega vina
- 0,1 dl konjaka
- 1 dl sladke smetane
- sol
- sveže zmlet poper
- malo masla

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 200 g kostanja
- 5 dl kokošje ali zelenjavne jušne osnove
- 20 g masla
- 10 g sladkorja
- 0,4 dl rdečega portskega vina
- 0,1 dl konjaka
- 1 dl sladke smetane
- sol
- sveže zmlet poper
- malo masla
Postopek
Kostanj pristavimo v hladni vodi, skuhamo do mehkega in olupimo, preden se popolnoma ohladi. Štiri lepe cele kostanje prihranimo, ostale pa drobno narežemo in na maslu rahlo prepražimo. Dodamo sladkor, karameliziramo, zalijemo s konjakom ter dolijemo najprej rdeče vino, nato pa jušno osnovo.
Juho rahlo kuhljamo 10 minut. Na koncu dodamo sladko smetano, vmešalniku zmešamo in precedimo. Prihranjene štiri kostanje na maslu pretresemo. Preden juho ponudimo, jo po želji še malo začinimo s soljo in poprom ter okrasimo s kostanjevimi rezinicami.