
Kostanjeva juha s portskim vinom
Kostanjeva juha s portskim vinom

Sestavine
- 200 g kostanja
- 5 dl kokošje ali zelenjavne jušne osnove
- 20 g masla
- 10 g sladkorja
- 0,4 dl rdečega portskega vina
- 0,1 dl konjaka
- 1 dl sladke smetane
- sol
- sveže zmlet poper
- malo masla

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 200 g kostanja
- 5 dl kokošje ali zelenjavne jušne osnove
- 20 g masla
- 10 g sladkorja
- 0,4 dl rdečega portskega vina
- 0,1 dl konjaka
- 1 dl sladke smetane
- sol
- sveže zmlet poper
- malo masla
Postopek
Kostanj pristavimo v hladni vodi, skuhamo do mehkega in olupimo, preden se popolnoma ohladi. Štiri lepe cele kostanje prihranimo, ostale pa drobno narežemo in na maslu rahlo prepražimo. Dodamo sladkor, karameliziramo, zalijemo s konjakom ter dolijemo najprej rdeče vino, nato pa jušno osnovo.
Juho rahlo kuhljamo 10 minut. Na koncu dodamo sladko smetano, vmešalniku zmešamo in precedimo. Prihranjene štiri kostanje na maslu pretresemo. Preden juho ponudimo, jo po želji še malo začinimo s soljo in poprom ter okrasimo s kostanjevimi rezinicami.