
Koruzna pogača
Proja
Koruzna pogača
Proja

Sestavine
- 9 žlic koruzne moke
- 6 žlic bele pšenične moke (tip 500)
- 3 jajca
- 300 g pasirane skute
- 3 kavne skodelice olja
- 2 žlici kisle smetane
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 dl gazirane mineralne vode
- sol
- olje za pekač
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 9 žlic koruzne moke
- 6 žlic bele pšenične moke (tip 500)
- 3 jajca
- 300 g pasirane skute
- 3 kavne skodelice olja
- 2 žlici kisle smetane
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 dl gazirane mineralne vode
- sol
- olje za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 175 °C. Vse sestavine zmešamo, da dobimo gosto tekoče testo. Testo vlijemo v pomaščen pekač velikosti 20 x 30 cm in pečemo 25 minut. Prvih 15 minut pečice ne smemo odpirati.
Pogačo lahko ponudimo toplo ali hladno. Odlično tekne kot preprost prigrizek, lahko ob kislem mleku, jogurtu ali narezku.
Nasvet
Pripravljeno maso lahko namesto v pekač vlijemo v modle za mafine in jih pri 175 °C pečemo 15 minut. Ko se pečeni mafini ohladijo, jih lahko tudi zamrznemo.
Nasvet
Proja je srbska koruzna pogača, ki je nekoč veljala za kruh revežev, pozneje pa je postala srbska tradicionalna jed. Najznamenitejša je užiška proja, ki jo pripravijo samo iz koruzne moke, dodajo ji kajmak, stepena jajca in ocvirke. Zaradi dodanih ocvirkov in jajc je nekoč veljala za bogato slavnostno jed.