
Koprivni polžki s skuto in bučkami
Koprivni polžki s skuto in bučkami

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 drobno sesekljana šalotka
- 4 bučke, razpolovljene in narezane na rezinice ali na tanke trakove
- 2 drobno sesekljana stroka česna
- 300 g koprivnih testenin polžkov
- šopek bazilike
- lupinica 1 limone
- 50 g sveže naribanega parmezana in še malo za posip
- 50 g popraženih pinjol
- 250 g albuminske skute (rikote)
- sol
- poper

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 drobno sesekljana šalotka
- 4 bučke, razpolovljene in narezane na rezinice ali na tanke trakove
- 2 drobno sesekljana stroka česna
- 300 g koprivnih testenin polžkov
- šopek bazilike
- lupinica 1 limone
- 50 g sveže naribanega parmezana in še malo za posip
- 50 g popraženih pinjol
- 250 g albuminske skute (rikote)
- sol
- poper
Postopek
V veliki ponvi segrejemo olje in ne njem popražimo šalotko in bučke, da se zmehčajo. Ko se obarvajo, dodamo česen in pražimo še 2 minuti.
Koprivne polžke stresemo v velik lonec osoljenega kropa in jih skuhamo po navodilih na embalaži. Odcedimo jih in malo vode od kuhanja prihranimo. Stresemo jih v ponev k bučkam, dodamo narezano baziliko, limonovo lupinico, parmezan in pinjole, solimo in popramo. Na vrh položimo albuminsko skuto in nežno pomešamo, da grudic skute ne zdrobimo preveč. Ponudimo in posujemo s še malo parmezana.