
Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!
Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!

Sestavine
- ščep žafrana
- ½ koromača
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 lovorov list
- 2 žlici oljčnega olja
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1,2 dl suhega belega vina
- 4 srednje ali 6 majhnih bučk
- naribana lupinica 1 limone
- 50 g krušnih drobtin
- 200 g testeninskega rižka (ali drugih drobnih testenin ali riža)
- 1 žlica popraženih pinjol
- 1 žlica albuminske skute (rikote)
- prgišče kopra
- sol in poper

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- ščep žafrana
- ½ koromača
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 lovorov list
- 2 žlici oljčnega olja
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1,2 dl suhega belega vina
- 4 srednje ali 6 majhnih bučk
- naribana lupinica 1 limone
- 50 g krušnih drobtin
- 200 g testeninskega rižka (ali drugih drobnih testenin ali riža)
- 1 žlica popraženih pinjol
- 1 žlica albuminske skute (rikote)
- prgišče kopra
- sol in poper
Postopek
Žafran damo v skledico in ga prelijemo s ½ žlice vrele vode. Pečico segrejemo na 180 °C. Koromač narežemo na rezine in ga damo v pekač, priložimo razpolovljene paradižničke in lovorov list, pokapamo z malo olja, solimo in popramo, začinimo s čilijem in pomešamo. Prelijemo z vinom. Bučke po vseh straneh prepikamo z vilicami in jih položimo na koromač. Pokapamo s še malo olja, solimo in popramo ter pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečemo 1 ½ do 2 uri, sredi peke bučke obrnemo, za zadnjih 5 minut peke folijo odstranimo. Bučke morajo biti zelo mehke. Vzamemo jih iz pekača in jih prihranimo.
Medtem v ponvi na srednjem ognju segrejemo 1 žlico oljčnega olja. Dodamo pol limonove lupinice in drobtine ter nežno pražimo, da se drobtine zlato rjavo obarvajo in zahrustajo. Prihranimo.
Testenine skuhamo v vreli osoljeni vodi, da so al dente. Zmešamo jih s koromačem, paradižnikom, pinjolami, žafranom in vodo, v kateri se je namakal, solimo in popramo.
Testenine z zelenjavo razdelimo na krožnika, na vsakega dodamo pol žlice skute, pokapamo z oljčnim oljem in solimo. Obložimo z bučkami ter potresemo s praženimi drobtinami, preostalo limonovo lupinico in koprom.