
Brancin v soli
Osnovni recept za brancina
Brancin v soli
Osnovni recept za brancina

Sestavine
- 1–1,5 kg težek brancin
- 2–3 kg grobe morske soli
- 5 beljakov
- pribl. 100 g moke

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.
Sestavine
- 1–1,5 kg težek brancin
- 2–3 kg grobe morske soli
- 5 beljakov
- pribl. 100 g moke
Postopek
Ribi odstranimo drobovino, luske pa pustimo. Dobro jo splaknemo pod tekočo hladno vodo in jo skrbno posušimo. Pečico segrejemo na približno 220 °C.
Sol, moko in razžvrkljane beljake zamesimo v testeno maso. Alufolijo ali debelejši papir za peko dvojno zganemo in odtrgamo v velikosti, nekaj večji od ribe. Del pripravljene solne testene mase razmažemo na folijo oziroma papir, nanj pa bočno položimo ribo. Trebušno odprtino posebej zaščitimo, da solna masa pozneje ne bo uhajala v notranjost ribe. Ribo okrog in okrog obložimo s solno maso, s katero jo tudi prekrijemo. Kilogram težkega brancina pečemo pri srednji temperaturi približno 30 do 35 minut, lažjega nekoliko manj, težjega pa nekoliko več.
Ko je riba pečena, jo vzamemo iz pečice in jo prestavimo na leseno desko. Previdno razbijemo in odstranimo solno skorjo. Odstranimo tudi trdo oluskamo kožo. Ribje meso razporedimo na krožnike in pokapljamo z oljčnim oljem. Postrežemo s kuhanim mladim krompirjem, začinjenim z oljčnim oljem in metinimi lističi, in s pečeno papriko.
Nasvet
Če želimo ohraniti nežen okus brancina, ga pokapamo z oljčnim oljem prefinjenih arom, ki je pridelano iz sorte leccino ali lokalnih sort, da se bodo nežne arome mandlja, pinjole in agrumov zlile z aromo brancina.