Kaj boste skuhali danes?
Piščančji pilav s sojo in ingverjem
Piščančji pilav ali piščančja "rižota"
Piščančji pilav s sojo in ingverjem
Piščančji pilav ali piščančja "rižota"
Sestavine
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 čebula
- za palec velik kos svežega ingverja
- 1 rdeč čili
- 3 piščančje prsi brez kože
- 250 g riža basmati
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g zamrznjenih sojinih zrn
- sol
- poper
- koriandrovi listi za posip in po želji kisla smetana, ko postrežemo
5 trikov za brezskrbno praznično peko
Manj kot 50 dni nas loči do božiča in vseh sladkosti, ki jih prinaša. Da bo vse nared pravi čas in brez nepotrebnega stresa, upoštevajte spodnje nasvete.
Ko enkrat poskusite to rulado, krompirja ne boste več jedli po starem
Krompirjeva rulada s sirom in mesom je razkošna, a hkrati presenetljivo preprosta jed, ki združuje vse, kar imamo radi – krompir, sir in mesni nadev.
Kultni namaz, ki ga vsaka družina pripravlja malce po svoje
Nežen in rahlo pikanten, preprost, a vendar poseben – liptaver je klasičen namaz, brez katerega nekoč ni minilo nobeno družinsko slavje. Čas je, da obudimo to tradicijo.
Sestavine
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 čebula
- za palec velik kos svežega ingverja
- 1 rdeč čili
- 3 piščančje prsi brez kože
- 250 g riža basmati
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g zamrznjenih sojinih zrn
- sol
- poper
- koriandrovi listi za posip in po želji kisla smetana, ko postrežemo
Postopek
Čebulo olupimo in tanko narežemo. Prav tako olupimo ingver in ga naribamo. Čili očistimo semen in ga narežemo na trakove. Piščančje prsi narežemo na kose, velike za grižljaj.
V kozici segrejemo olje, mu dodamo čebulo, ingver, čili, malo soli in popra ter pražimo 5 minut, nato dodamo piščanca in riž. Pražimo še 2 minuti, dodamo jušno osnovo in zavremo. Ogenj zmanjšamo, kozico pokrijemo in kuhamo 8 do 10 minut, da se riž skuha. V zadnjih treh minutah dodamo sojina zrna. Piščančji pilav posujemo s koriandrovimi listi in po želji postrežemo z žlico kisle smetane.
Nasvet
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom. V primerjavi z rižoto, pri kateri se tekočina dodaja postopoma in riž ves čas meša, se pri pilavu tekočina dolije naenkrat, riž se pokrije in kuha, dokler ne vpije vse tekočine. Pogosto ga pripravljajo v Turčiji, Grčiji, tudi Bosni in Hercegovini, Srbiji in Albaniji. Ime jedi prihaja iz perzijščine. Imenujejo ga tudi pilaf, pilafi, pilao …
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ledena torta z jagodičjem
Čudovito okusna, osvežilna in očarljivo rožnata – kakor nalašč za zabavo!