
Piščančji pilav s sojo in ingverjem
Piščančji pilav ali piščančja "rižota"
Piščančji pilav s sojo in ingverjem
Piščančji pilav ali piščančja "rižota"

Sestavine
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 čebula
- za palec velik kos svežega ingverja
- 1 rdeč čili
- 3 piščančje prsi brez kože
- 250 g riža basmati
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g zamrznjenih sojinih zrn
- sol
- poper
- koriandrovi listi za posip in po želji kisla smetana, ko postrežemo
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 čebula
- za palec velik kos svežega ingverja
- 1 rdeč čili
- 3 piščančje prsi brez kože
- 250 g riža basmati
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g zamrznjenih sojinih zrn
- sol
- poper
- koriandrovi listi za posip in po želji kisla smetana, ko postrežemo
Postopek
Čebulo olupimo in tanko narežemo. Prav tako olupimo ingver in ga naribamo. Čili očistimo semen in ga narežemo na trakove. Piščančje prsi narežemo na kose, velike za grižljaj.
V kozici segrejemo olje, mu dodamo čebulo, ingver, čili, malo soli in popra ter pražimo 5 minut, nato dodamo piščanca in riž. Pražimo še 2 minuti, dodamo jušno osnovo in zavremo. Ogenj zmanjšamo, kozico pokrijemo in kuhamo 8 do 10 minut, da se riž skuha. V zadnjih treh minutah dodamo sojina zrna. Piščančji pilav posujemo s koriandrovimi listi in po želji postrežemo z žlico kisle smetane.
Nasvet
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom. V primerjavi z rižoto, pri kateri se tekočina dodaja postopoma in riž ves čas meša, se pri pilavu tekočina dolije naenkrat, riž se pokrije in kuha, dokler ne vpije vse tekočine. Pogosto ga pripravljajo v Turčiji, Grčiji, tudi Bosni in Hercegovini, Srbiji in Albaniji. Ime jedi prihaja iz perzijščine. Imenujejo ga tudi pilaf, pilafi, pilao …