
Kokosovi piškoti Nice
Kokosovi piškoti Nice

Sestavine
testo
- 1 žlica lanenih semen
- 400 g moke
- 200 g kokosove maščobe
- 50 g kokosove moke
- 280 g svetlo rjavega sladkorja
- moka za delovno površino
- 4 žlice kokosove smetane
- 200–225 g sladkorja v prahu

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
testo
- 1 žlica lanenih semen
- 400 g moke
- 200 g kokosove maščobe
- 50 g kokosove moke
- 280 g svetlo rjavega sladkorja
- moka za delovno površino
- 4 žlice kokosove smetane
- 200–225 g sladkorja v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Laneno seme stresemo v skledico, prilijemo 3 žlice vode in pustimo, da se namaka 5 do 10 minut. Medtem v veliki skledi s prstnimi blazinicami tremo moko in kokosovo maščobo, da nastane enakomerna zmes, podobna svežim drobtinam. Primešamo kokosovo moko in postavimo na stran.
Laneno seme damo skupaj z vodo, v kateri se je namakalo, v mini multipraktik in na hitro zmeljemo, da dobimo penasto mešanico. Dodamo sladkor in postopek ponovimo. Vse skupaj dodamo kokosovi mešanici, pognetemo v testo in oblikujemo kroglo. Če se zdi testo presuho in kot da bo razpokalo, ko ga bomo valjali, mu dodamo malo vode – samo po 1 žličko naenkrat.
Testo prenesemo na pomokano površino in ga razvaljamo približno 3 mm na debelo. Razrežemo na pravokotnike, velike 7 x 4 cm, ki jih polagamo na velik plitev pekač, obložen s papirjem za peko; med dvema piškotoma pustimo 2 do 3 cm prostora. Pečemo v več izmenah po 10 do 12 minut oziroma dokler ne začnejo piškoti ob robovih postajati zlato rjavi. S paletnim nožem ali lopatico jih prenesemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se popolnoma ohladijo, preden jih začnemo krasiti.
Za okras zmešamo kokosovo smetano in dovolj sladkorja v prahu, da dobimo gosto pasto. Nadevamo jo v vrečko za brizganje in narišemo obrobo okoli vsakega piškota. Nato ga z obrobo navzdol »pomočimo« v kokosovo moko. Tako okrasimo vse piškote. Na koncu na sredino vsakega napišemo besedo NICE. Preden postrežemo, počakamo, da se kokosova krema strdi.
Nasvet
Nice so tradicionalni britanski čajni piškoti z okusom kokosa, ki so ime dobili francoskem mestu Nica. Naša različica je primerna tudi za vegane.