© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zapečen brstični ohrovt s sirom

Zapečen brstični ohrovt s sirom je slastna priloga za posebne priložnosti

Zapečen brstični ohrovt s sirom

Zapečen brstični ohrovt s sirom je slastna priloga za posebne priložnosti

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8−10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 600 g brstičnega ohrovta
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 50 g masla
  • 50 g masla
  • 2 podolgovati šalotki
  • 50 g moke
  • 7,5 dl mleka
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 žlica angleške (ali navadne) gorčice
  • 150 g zrelega sira čedar
  • sol in poper
  • 40 g suhih krušnih drobtin (dobro se obnesejo drobtine panko)
  • 2 vejici timijana
  • 60 g grobo nasekljanih lešnikov brez kožic

Sestavine

  • 600 g brstičnega ohrovta
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 50 g masla
  • 50 g masla
  • 2 podolgovati šalotki
  • 50 g moke
  • 7,5 dl mleka
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 žlica angleške (ali navadne) gorčice
  • 150 g zrelega sira čedar
  • sol in poper
  • 40 g suhih krušnih drobtin (dobro se obnesejo drobtine panko)
  • 2 vejici timijana
  • 60 g grobo nasekljanih lešnikov brez kožic

Postopek

1

Brstični ohrovt očistimo, velike glavice razpolovimo. Šalotko drobno nasekljamo. V velikem loncu zavremo rahlo osoljeno vodo. Vanjo stresemo brstični ohrovt in ga kuhamo 3 minute, nato ga odcedimo in pustimo, da para izhlapi.

2

V srednje veliki kozici segrejemo olje in maslo, da se maslo začne peniti, nato dodamo šalotko in jo na nizki temperaturi pražimo 7 minut oziroma toliko časa, da se zmehča. Primešamo moko in pražimo še 2 minuti. Kozico odstavimo in v več porcijah z metlico vmešamo mleko; nenehno mešamo, dokler ne nastane gladka omaka. Kozico spet pristavimo in nežno kuhamo 2 minuti, medtem ves čas mešamo z metlico. Vmešamo še smetano, gorčico in nariban sir. Solimo in popramo po okusu. Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo).

3

Zmešamo drobtine, osmukane lističe timijana in lešnike. Brstični ohrovt stresemo v globok pekač velikosti 30 x 20 cm in ga prelijemo z omako. Po vrhu ga posujemo z drobtinami in lešniki. (Zdaj lahko jed največ 24 ur čaka v hladilniku.) V srednjem delu pečice brstični ohrovt pečemo 20 do 25 minut ali toliko časa, da se zlato rjavo zapeče in zabrbota. Preden postrežemo, naj vsaj 10 minut počiva.

Priljubljeni recepti

Špageti z žametno morsko omako

Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo

40 min
Srednje zahtevno

Velika bučka, polnjena z mletim mesom

Ko bučka postane buča, jo je najbolje nadevati in speči v pečici!

1 h
Enostavno

Pica z inčuni, artičokami, olivami in kaprami

Pica z morskim pridihom.

1 h
Enostavno

Praznična čokoladna zmrzlina

Čokoladna zmrzlina za prave čokoholike

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.