
Sestavine
testo
- 180 g moke
- 85 g masla
- 50 g sladkorja
- 1 rumenjak
nadev
- 200 g sladkorja
- 100 g masla
- 2 dl sladke smetane
- 200 g orehovih jedrc
- moka za delovno površino
- maslo za model
Preberite tudi

7 receptov s šparglji, ki vedno navdušijo
Šparglji so spet na meniju in mi jih še vedno obožujemo, saj so resni znanilci prave pomadi. Imamo 7 svežih in preprostih, a odličnih receptov.

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.
Sestavine
testo
- 180 g moke
- 85 g masla
- 50 g sladkorja
- 1 rumenjak
nadev
- 200 g sladkorja
- 100 g masla
- 2 dl sladke smetane
- 200 g orehovih jedrc
- moka za delovno površino
- maslo za model
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. V posodo kuhinjskega robota damo moko in maslo, narezano na kocke. Dodamo še sladkor in vse skupaj zmešamo v fino drobtinasto mešanico. Dodamo rumenjak in žlico ali dve mrzle vode ter zamešamo čvrsto testo.
Model za pito premažemo z maslom. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo v krog premera približno 30 cm. Testo z valjarjem položimo v model za pito premera 24 cm in ga s prsti rahlo potlačimo v rob modla. Testa ne obrežemo, ampak ga prekrijemo s kosom papirja za peko in posujemo s fižolom za slepo peko. Za 10 minut ga postavimo na hladno, nato pa pečemo 10 minut. Potem odstranimo papir in fižol ter pečemo še 5 minut.
Nadev pripravimo tako, da damo v večjo ponev sladkor in 3 žlice hladne vode. Nežno segrevamo in mešamo, da se sladkor raztopi. Nato ogenj zvišamo in sladkor karameliziramo, da postane zlato rjave barve. Posodo odstavimo z ognja in vanj vmešamo na manjše koščke narezano maslo, da se raztopi. Primešamo še smetano in posodo postavimo nazaj na ogenj. Vse skupaj zavremo in vmes mešamo, da dobimo gosto kremo, v katero vmešamo orehove polovice.
Pečeno testo v modlu napolnimo z orehovim nadevom in ga z vilicami poravnamo. Za 8 do 10 minut ga postavimo v pečico, da nadev zabrbota. Pito 10 minut ohlajamo v modlu, nato jo previdno vzamemo iz njega in postrežemo toplo ali hladno.