
Ohrovtov narastek z ječmenom
Ohrovtov narastek z ječmenom

Sestavine
- 750 g glavnatega ohrovta
- 100 g ješprenja
- 50 g pora
- 200 g korenja
- 25 g čebule
- 150 g ementalca
- 4 jajca
- 250 g kisle smetane
- žlička mlete kumine
- sol
- sveže mlet poper
- 2 žlici masla
- maslo za model

Domače in preprosto: šmorn z bezgovimi cvetovi
Izkoristite sezono bezga in pripravite preproste sladice, ki navdušijo z nežno aromo in domačnostjo. Hitri recepti z bezgovimi cvetovi v teh dneh pridejo prav: šmorn, piškoti, čežana in panakota.

Priljubljeni recepti za kosilo iz enega lonca – manj pomivanja, več uživanja
Bi radi pripravili okusno kosilo in pri tem ne umazali gore posode? Pripravite ga v enem loncu - enostavno, okusno in brez odvečnega pospravljanja!

Odlični načini, kako med uporabiti v različnih jedeh
Če v vaši kuhinji še nimate kozarčka medu z zaščiteno geografsko označbo, je čas, da to spremenite. Med namreč ni le eno najstarejših in najbolj okusnih sladil, je zlata tekočina, ki zna iz vsake jedi izvabiti nekaj posebnega.
Sestavine
- 750 g glavnatega ohrovta
- 100 g ješprenja
- 50 g pora
- 200 g korenja
- 25 g čebule
- 150 g ementalca
- 4 jajca
- 250 g kisle smetane
- žlička mlete kumine
- sol
- sveže mlet poper
- 2 žlici masla
- maslo za model
Postopek
Ješprenj čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan ga odcedimo in skuhamo v rahlo osoljeni vodi, tako da je še čvrst. Pustimo, da se ješprenj ohladi.
Ohrovtovi glavi odstranimo zunanje liste in izrežemo kocen. Preostalo glavo ločimo na liste, ki jih blanširamo in splaknemo z mrzlo vodo, nato pa ohladimo. Ementalec drobno naribamo. Čebulo drobno nasekljamo, na maslu zarumenimo in prihranimo. Korenček ostrgamo in z rezalnim strojem narežemo na tanke rezine. Por skrbno operemo. V skledo damo kislo smetano, sir, jajca, začimbe in čebulo ter dobro zmešamo.
Model za narastek namažemo z maslom. Blanširane ohrovtove liste dobro odcedimo. Polovico listov zložimo na dno modla. Na liste lepo v plasteh zložimo korenček, por in ješprenj ter pokrijemo s preostalimi ohrovtovimi listi. Vse skupaj prelijemo z jajčno zmesjo, prekrijemo s folijo in pečemo v pečici približno 50 minut. Pečen ohrovtov narastek razrežemo na primerne kose in še vročega ponudimo.