
Sestavine
testo
- 200 g moke
- 100 g hladnega masla
- 2 žlici mrzle vode
nadev
- 85 g zmehčanega masla
- 170 g sladkorja
- 170 g mletih mandljev
- 2 razžvrkljani jajci
- nekaj kapljic mandljeve arome
- 250 g borovnic
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
testo
- 200 g moke
- 100 g hladnega masla
- 2 žlici mrzle vode
nadev
- 85 g zmehčanega masla
- 170 g sladkorja
- 170 g mletih mandljev
- 2 razžvrkljani jajci
- nekaj kapljic mandljeve arome
- 250 g borovnic
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Najprej pripravimo testo tako, da moko stresemo v dovolj veliko skledo, dodamo na kocke narezano maslo, ga premešamo z moko in s konicami prstov vtremo v moko, da dobimo drobtinam podobno strukturo.

Dodamo vodo in premešamo, da se drobtine povežejo med seboj. Testo pregnetemo še z rokami, ga oblikujemo v kroglo in damo na rahlo pomokano delovno površino.

Testo razvaljamo na velikost premera 29 cm in ga z valjarjem položimo v model za pito premera 24 cm.

S prsti testo potisnemo v robove modela, odvečno testo, ki visi čez rob, pustimo in vse skupaj damo za pol ure v hladilnik.

Pečico segrejemo na 200 °C. Testo v modelu prekrijemo s papirjem za peko in vanj vsujemo fižol za slepo peko. Pečemo 15 minut, nato pa previdno odstranimo papir in fižol ter pečemo še 5 minut.

Pečeni testeni podlagi z ostrim nožem odrežemo testo, ki visi čez rob.

Temperaturo v pečici zmanjšamo na 190 °C. Pripravimo še nadev. Kakšno minuto stepamo maslo in sladkor, da dobimo svetlo in penasto mešanico. Vmešamo mandlje, jajci in aromo.
Dodamo še polovico borovnic in z nadevom premažemo testeno osnovo. Poravnamo s hrbtno stranjo žlice in posujemo s preostalimi borovnicami. Pečemo 45 do 50 minut, da testo postane hrustljavo in zlato rjave barve, nadev pa se utrdi.
Pito 10 minut ohlajamo v pekaču, nato pa prestavimo na pladenj. Posujemo z malo sladkorja v prahu in še toplo postrežemo.