
Karamel
Karamel

Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 600 g kristalnega sladkorja
- 3 žlice ledeno mrzle vode
- maščoba za pekač

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?

Odlične ideje za osvežilna poletna kosila in večerje
Solate niso nujno le le priloga ali dodatek jedem – ob uravnoteženi sestavi hranil so lahko tudi popoln, nasiten in uravnotežen obrok.

'Marry me pasta' - 'Za oženit' dobra jed, pripravljena v vsega pol ure
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?
Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 600 g kristalnega sladkorja
- 3 žlice ledeno mrzle vode
- maščoba za pekač
Postopek
V primerno veliko ponev nalijemo smetano in mleko ter dodamo sladkor. Zavremo, vmes pa nenehno mešamo.

Maso moramo (med stalnim mešanjem!) kuhljati na blagem ognju eno uro, da dobi svetlo rjavo barvo in se zgosti.

Tik prek koncem kuhljanja, ko že težko mešamo, dodamo ledeno hladno vodo in mešamo še dve minuti.

Maso prelijemo na pomaščen pekač in pustimo, da se karamel nekoliko strdi.

Na napol strjeno maso zarežemo za dva centimetra velike kvadrate, da bomo karamel kasneje laže razlomili.

Karamel naj se hladi približno 2 uri, nato ga razlomimo na kocke. Popolnoma strjene kocke karamela hranimo v nepredušni posodi. Lahko jih ponudimo kot bombone ali uporabimo za glaziranje tort in drugih sladic, na primer češpljevih trikotnikov.
