
Karamel
Karamel

Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 600 g kristalnega sladkorja
- 3 žlice ledeno mrzle vode
- maščoba za pekač
Preberite tudi

Kaj je edamame, tihi zvezdnik med zdravo prehrano?
Edamame ni le trend, temveč superživilo, ki podpira dobro počutje in hormonsko ravnovesje. Spoznajte, zakaj je ta zeleni prigrizek tako priljubljen.

Žana Vidmar je z nami delila dragocene družinske radosti
Simpatična in vedno nasmejana voditeljica Žana Vidmar prosti čas najraje preživlja z družino, zato se še toliko bolj veseli prihajajočih praznikov, ki bodo v njihovem domu kreativni, igrivi, sladki in predvsem polni smeha ter družinske povezanosti.

Dilema: ali damo šunko kuhati v hladno ali vrelo vodo?
Naj bo vaša velikonočna šunka letos popolna! Tu je preprost vodič za kuhanje šunke.
Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 600 g kristalnega sladkorja
- 3 žlice ledeno mrzle vode
- maščoba za pekač
Postopek
V primerno veliko ponev nalijemo smetano in mleko ter dodamo sladkor. Zavremo, vmes pa nenehno mešamo.

Maso moramo (med stalnim mešanjem!) kuhljati na blagem ognju eno uro, da dobi svetlo rjavo barvo in se zgosti.

Tik prek koncem kuhljanja, ko že težko mešamo, dodamo ledeno hladno vodo in mešamo še dve minuti.

Maso prelijemo na pomaščen pekač in pustimo, da se karamel nekoliko strdi.

Na napol strjeno maso zarežemo za dva centimetra velike kvadrate, da bomo karamel kasneje laže razlomili.

Karamel naj se hladi približno 2 uri, nato ga razlomimo na kocke. Popolnoma strjene kocke karamela hranimo v nepredušni posodi. Lahko jih ponudimo kot bombone ali uporabimo za glaziranje tort in drugih sladic, na primer češpljevih trikotnikov.
