Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 200 g moke
- 100 g hladnega masla
- 2 žlici mrzle vode
nadev
- 85 g zmehčanega masla
- 170 g sladkorja
- 170 g mletih mandljev
- 2 razžvrkljani jajci
- nekaj kapljic mandljeve arome
- 250 g borovnic
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
testo
- 200 g moke
- 100 g hladnega masla
- 2 žlici mrzle vode
nadev
- 85 g zmehčanega masla
- 170 g sladkorja
- 170 g mletih mandljev
- 2 razžvrkljani jajci
- nekaj kapljic mandljeve arome
- 250 g borovnic
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Najprej pripravimo testo tako, da moko stresemo v dovolj veliko skledo, dodamo na kocke narezano maslo, ga premešamo z moko in s konicami prstov vtremo v moko, da dobimo drobtinam podobno strukturo.
Dodamo vodo in premešamo, da se drobtine povežejo med seboj. Testo pregnetemo še z rokami, ga oblikujemo v kroglo in damo na rahlo pomokano delovno površino.
Testo razvaljamo na velikost premera 29 cm in ga z valjarjem položimo v model za pito premera 24 cm.
S prsti testo potisnemo v robove modela, odvečno testo, ki visi čez rob, pustimo in vse skupaj damo za pol ure v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo v modelu prekrijemo s papirjem za peko in vanj vsujemo fižol za slepo peko. Pečemo 15 minut, nato pa previdno odstranimo papir in fižol ter pečemo še 5 minut.
Pečeni testeni podlagi z ostrim nožem odrežemo testo, ki visi čez rob.
Temperaturo v pečici zmanjšamo na 190 °C. Pripravimo še nadev. Kakšno minuto stepamo maslo in sladkor, da dobimo svetlo in penasto mešanico. Vmešamo mandlje, jajci in aromo.
Dodamo še polovico borovnic in z nadevom premažemo testeno osnovo. Poravnamo s hrbtno stranjo žlice in posujemo s preostalimi borovnicami. Pečemo 45 do 50 minut, da testo postane hrustljavo in zlato rjave barve, nadev pa se utrdi.
Pito 10 minut ohlajamo v pekaču, nato pa prestavimo na pladenj. Posujemo z malo sladkorja v prahu in še toplo postrežemo.