Kaj boste skuhali danes?
Telečja krača s krompirjem
Telečja krača s krompirjem
Sestavine
- telečja krača s kostjo (približno 2 kg)
- sol
- sveže mlet poper
- 3 paradižniki
- 2 korenčka
- ½ limone
- 1 kg srednje debelega krompirja
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 1,5 dl belega vina
- juha ali voda za dolivanje
- 2,5 dl telečje ali piščančje jušne osnove
- 90 g hladnega masla
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- telečja krača s kostjo (približno 2 kg)
- sol
- sveže mlet poper
- 3 paradižniki
- 2 korenčka
- ½ limone
- 1 kg srednje debelega krompirja
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 1,5 dl belega vina
- juha ali voda za dolivanje
- 2,5 dl telečje ali piščančje jušne osnove
- 90 g hladnega masla
Postopek
Kračo dobro natremo s soljo in poprom. Paradižnik operemo in narežemo na četrtine. Korenček ostrgamo in narežemo na koščke. Limono narežemo na rezine. Krompir olupimo. Pečico segrejemo na 180 °C.
V pekaču segrejemo oljčno olje in kračo z vseh strani močno popečemo. Dodamo zelenjavo (razen krompirja), rezine limone in dva neolupljena stroka česna ter pečemo v pečici približno 2 uri.
Pol ure po začetku pečenja prilijemo v pekač belo vino. Meso večkrat obrnemo in če je potrebno, prilijemo malo juhe. 45 minut pred koncem pečenja dodamo k mesu še krompir.
Približno po dveh urah pečenja vzamemo kračo iz pečice in jo na toplem prihranimo. Meso se mora s pomočjo žlice zlahka ločiti od kosti.
Sok od pečenja pomešamo z jušno osnovo, zavremo in omako izboljšamo s kosmiči hladnega masla. Česen in limonove rezine odstranimo. Kračo razrežemo na primerne kose ter ponudimo z omako in pečenim krompirjem.