
Telečja krača s krompirjem
Telečja krača s krompirjem

Sestavine
- telečja krača s kostjo (približno 2 kg)
- sol
- sveže mlet poper
- 3 paradižniki
- 2 korenčka
- ½ limone
- 1 kg srednje debelega krompirja
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 1,5 dl belega vina
- juha ali voda za dolivanje
- 2,5 dl telečje ali piščančje jušne osnove
- 90 g hladnega masla

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.
Sestavine
- telečja krača s kostjo (približno 2 kg)
- sol
- sveže mlet poper
- 3 paradižniki
- 2 korenčka
- ½ limone
- 1 kg srednje debelega krompirja
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 1,5 dl belega vina
- juha ali voda za dolivanje
- 2,5 dl telečje ali piščančje jušne osnove
- 90 g hladnega masla
Postopek
Kračo dobro natremo s soljo in poprom. Paradižnik operemo in narežemo na četrtine. Korenček ostrgamo in narežemo na koščke. Limono narežemo na rezine. Krompir olupimo. Pečico segrejemo na 180 °C.
V pekaču segrejemo oljčno olje in kračo z vseh strani močno popečemo. Dodamo zelenjavo (razen krompirja), rezine limone in dva neolupljena stroka česna ter pečemo v pečici približno 2 uri.

Pol ure po začetku pečenja prilijemo v pekač belo vino. Meso večkrat obrnemo in če je potrebno, prilijemo malo juhe. 45 minut pred koncem pečenja dodamo k mesu še krompir.

Približno po dveh urah pečenja vzamemo kračo iz pečice in jo na toplem prihranimo. Meso se mora s pomočjo žlice zlahka ločiti od kosti.
Sok od pečenja pomešamo z jušno osnovo, zavremo in omako izboljšamo s kosmiči hladnega masla. Česen in limonove rezine odstranimo. Kračo razrežemo na primerne kose ter ponudimo z omako in pečenim krompirjem.