© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Medeni puloverčki

Medeni puloverčki

Čas priprave 30 min + 2 dni počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 25 puloverčkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

medenjaki

  • 500 g moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 150 g masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 150 g toplega medu
  • mešanica začimb za medenjake
  • 2 žlički kakava v prahu

okras

  • 500 g sladkorja v prahu
  • jedilna barvila v obliki paste različnih barv (lahko uporabimo tudi jedilne barve iz tube, v tem primeru ne potrebujemo sladkorja v prahu)
  • sladkorni okraski (snežinke, rožice ... po želji)

Sestavine

medenjaki

  • 500 g moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 150 g masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 150 g toplega medu
  • mešanica začimb za medenjake
  • 2 žlički kakava v prahu

okras

  • 500 g sladkorja v prahu
  • jedilna barvila v obliki paste različnih barv (lahko uporabimo tudi jedilne barve iz tube, v tem primeru ne potrebujemo sladkorja v prahu)
  • sladkorni okraski (snežinke, rožice ... po želji)

Postopek

1

V veliki posodi posebej zmešamo moko, sodo bikarbono, začimbe in kakav. V drugi posodi z električni mešalnikom na najnižji hitrosti zmešamo topel med, maslo, jajci in sladkor. Tekočo zmes prelijemo k suhim sestavinam in z rokami zgnetemo mehko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj 2 dni.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo vzamemo iz hladilnika, pustimo, da se malce zmehča, in ga razvaljamo na debelino približno 3 mm, potrudimo se, da ga razvaljamo v pravokotnik. Razvaljano testo narežemo na dolge trakove, široke približno 8 cm, nato iz vsakega traku izrežemo puloverčke. Dobiti moramo približno 25 puloverčkov, ki jih položimo na pekača in pečemo 8 do 9 minut. Medenjaki se med peko malo napihnejo. Pustimo, da se ohladijo, nato jih okrasimo.

3

Za okraševanje piškotov zmešamo 100 g sladkorja v prahu s toliko vode, da dobimo gost preliv, ki ga še lahko brizgamo – ko ga nabrizgamo, mora obdržati obliko. Obliv nadevamo v brizgalno vrečko z majhnim okroglim nastavkom in z njim obrobimo piškote. Če obliv ostane, ga postrgamo nazaj v skledico in dodamo preostali sladkor v prahu ter toliko vode, da dobimo malo redkejši obliv, kot je bil prvi, vendar naj ne bo preveč tekoč. Obliv razdelimo v toliko skledic, kolikor imamo različnih barv, nato v vsako dodamo čisto malo barve in dobro zmešamo, da dobimo živo barvo.

4

Če imamo brizgalne vrečke za enkratno uporabo, oblive nadevamo vsakega v svojo vrečko in zapremo odprtino.

5

Redkejši nadev nabrizgamo na piškote, nato pa ga z zobotrebcem razporedimo po vsej površini vse do obrobe. Ko se obliv posuši, lahko z gostejšim oblivom dodamo detajle, na primer puhaste ovratnike in zavihke ali pike in črte.

6

Če želimo narediti »pletene« puloverčke, nanje nabrizgamo navpične črte obarvanega obliva (mi smo uporabili belega), nato pa z zobotrebcem vlečemo gor in dol po oblivu, da dobimo valovit vzorec.

7

Po želji lahko puloverčke na koncu okrasimo še s sladkornimi okraski, na primer snežinkami, rožicami in bleščicami.

Kako pripraviti brizgalno vrečko?

Ko odrežemo konec vrečke, obliv stisnemo nazaj stran od odprtine, odprti konec pa zvijemo in zapremo s ščipalko, da ne spolzi ven. Za otroke bo laže z jedilnimi barvami v tubi.

Priljubljeni recepti

Široki rezanci s šunko in gobami

Šampinjoni in šunka gredo še kako dobro skupaj

Enostavno

Vampi v juhi

40 min
Enostavno

Paradižnikova solata s čebulo

Paradižnikova solata za odlično spremljavo dobrotam z žara

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.