Kaj boste skuhali danes?
Prekmurska gibanica
Prekmurska gibanica po receptu, ki je v evropski shemi kakovosti zaščiten kot Zajamčena tradicionalna posebnost.
Prekmurska gibanica
Prekmurska gibanica po receptu, ki je v evropski shemi kakovosti zaščiten kot Zajamčena tradicionalna posebnost.
Sestavine
Krhko testo
- ščepec soli ali sladkorja
- 200 g presejane ostre pšenične bele moke
- 100 g masla ali svinjske masti
- 1 dl mrzle vode (ali jajca in mleka oz. kisle smetane)
Vlečeno testo
- 900 g bele pšenične moke
- 1 žlica rastlinskega olja
- ščep soli
- ščep sladkorja
- 1 jajce (po želji)
Makov nadev
- 300 g dobro mletega maka
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor (po želji)
Skutni nadev
- 1,2 kg polnomastne skute
- 2 jajci
- 100 g kristalnega sladkorja
- ščepec soli
- 2 vaniljeva sladkorja (po želji)
Orehov nadev
- 300 g drobno mletih orehov
- 100 g kristalnega sladkorja
Jabolčni nadev
- 1,5 kg jabolk
- 120 g sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja (po želji)
- cimet
Smetanov poliv
- 3 jajca
- 8 dl kisle ali sladke smetane
Maščobni poliv
- 250 g masla ali svinjske masti ali rastlinske maščobe
- pekač pravokotne oblike (40 × 35 cm)
- sladkor v prahu
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
Krhko testo
- ščepec soli ali sladkorja
- 200 g presejane ostre pšenične bele moke
- 100 g masla ali svinjske masti
- 1 dl mrzle vode (ali jajca in mleka oz. kisle smetane)
Vlečeno testo
- 900 g bele pšenične moke
- 1 žlica rastlinskega olja
- ščep soli
- ščep sladkorja
- 1 jajce (po želji)
Makov nadev
- 300 g dobro mletega maka
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor (po želji)
Skutni nadev
- 1,2 kg polnomastne skute
- 2 jajci
- 100 g kristalnega sladkorja
- ščepec soli
- 2 vaniljeva sladkorja (po želji)
Orehov nadev
- 300 g drobno mletih orehov
- 100 g kristalnega sladkorja
Jabolčni nadev
- 1,5 kg jabolk
- 120 g sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja (po želji)
- cimet
Smetanov poliv
- 3 jajca
- 8 dl kisle ali sladke smetane
Maščobni poliv
- 250 g masla ali svinjske masti ali rastlinske maščobe
- pekač pravokotne oblike (40 × 35 cm)
- sladkor v prahu
Postopek
Pripravimo krhko testo: v moko nadrobimo maščobo, dodamo sol ali sladkor in premešamo. Z dolivanjem 1 dl mrzle vode hitro zamesimo gladko testo. Prestavimo ga v hladilnik, kjer naj počiva vsaj eno uro.
Pripravimo vlečeno testo. V presejano moko naredimo jamico, vanjo dodamo 1 žlico rastlinskega olja, ščep soli in sladkorja ter po želji tudi eno jajce. Sestavine zgnetemo v testo. Med gnetenjem po potrebi prilivamo mlačno vodo. Gnetemo tako dolgo, da testo postane gladko in elastično. Vlečeno testo razdelimo na 10 hlebčkov. Hlebčke premažemo z raztopljeno maščobo, jih prekrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in pustimo eno uro, da počivajo.
Pripravimo nadeve. Vsakega razdelimo na dva dela. Za makov nadev zmešamo mak in sladkor. Za skutni nadev skuto zmešamo z jajci, sladkorjem in soljo v gladko in mazavo zmes. Za orehov nadev orehe zmešamo s sladkorjem. Jabolčni nadev pripravimo tako, da olupljena in naribana jabolka zmešamo s sladkorjem in cimetom.
Za smetanov poliv jajca razžvrkljamo s smetano. Poliv uporabimo za preliv posamezne plasti nadeva. Vseh plasti ne polivamo z enako količino smetanovega poliva, zato je potrebno količino pripravljenega poliva temu ustrezno razdeliti. Za oba tako imenovana ″suha″ nadeva (makov in orehov) je potrebna največja količina smetanovega poliva, za skutni nadev je količina manjša, medtem ko je pri jabolčnem nadevu ta količina najmanjša oziroma so jabolka tako sočna, da poliva ne zahtevajo.
Za maščobni poliv maščobo po potrebi stopimo. Tako kot smetanov tudi maščobni poliv uporabljamo za polivanje posamezne plasti nadeva. Količinska razdelitev poliva po določeni plasti nadeva je enaka kot pri smetanovem polivu.
Krhko testo razvaljamo na debelino največ 5 mm v obliko, ki ustreza uporabljenemu modelu. Model namažemo z maščobo in vanj položimo razvaljano plast krhkega testa, ki ga z vilicami na več mestih prebodemo. Vse skupaj za nekaj minut postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, da testo rahlo zarumeni.
Hlebček spočitega vlečenega testa razvlečemo in premažemo s tekočo maščobo, da ga lažje raztegujemo. Raztegnjeno testo enega hlebčka položimo v pripravljen namaščen pekač s krhkim testom tako, da robovi vlečenega testa gledajo čez robove pekača. Na vlečeno testo razporedimo polovico makovega nadeva, ki ga polijemo s smetanovim in maščobnim polivom.
Čez makov nadev razvlečemo drugi hlebček vlečenega testa, na katerega nadevamo polovico pripravljenega skutnega nadeva, ki ga polijemo z ustrezno (manjšo kot pri makovem nadevu) količino smetanovega in maščobnega poliva.
Sledi tretja plast vlečenega testa, na katero položimo polovico orehovega nadeva, ki ga polijemo s sorazmerno količino (enako kot za makov nadev) smetanovega in maščobnega poliva. Sledi četrta plast vlečenega testa, na katero potresemo polovico jabolčnega nadeva. Prelijemo ga z majhno količino smetanovega in maščobnega poliva. Če je jabolčni nadev pripravljen iz zelo sočnih jabolk, ga ne polivamo z nobenim polivom.
Sledi peta plast vlečenega testa. Cel postopek nato še enkrat ponovimo v istem vrstnem redu tako, da makovi plasti sledi skuta, nato orehi in končno še jabolka. Med nadevi polagamo po eno plast vlečenega testa.
Preko zadnje, osme plasti nadevov z ustreznimi vmesnimi plastmi vlečenega testa, potegnemo osmo plast vlečenega testa, ki jo poškropimo s smetanovim ali z maščobnim polivom in čez njo potegnemo še zadnjo, deveto plast vlečenega testa.
Vse debele robove vlečenega testa, ki ostanejo pri oblikovanju Prekmurske gibanice in gledajo čez rob uporabljenega modela, odrežemo, preostanek pa potisnemo v prostor med oblikovano Prekmursko gibanico in rob modela. Vrhnjo plast vlečenega testa v modelu premažemo z maščobnim polivom ali s kombinacijo maščobnega poliva in kisle oziroma sladke smetane, v katero smo umešali rumenjak.
Prekmursko gibanico na več mestih prebodemo s tanko dolgo iglo do dna modela in pečemo v pečici pri 180 stopinjah približno 1 uro. Če smo prekmursko gibanico pred peko premazali samo z maščobnim polivom, jo ob koncu peke premažemo s kislo oziroma sladko smetano. Pečena Prekmurska gibanica se mora na sobni temperaturi obvezno ohlajati nekaj ur preden jo narežemo. Pred postrežbo vsako rezino posujemo s sladkorjem v prahu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.