
Juha iz pečenega sladkega krompirja in korenja
Juha iz pečenega sladkega krompirja in korenja

Sestavine
- 500 g sladkega krompirja
- 300 g korenja
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 dl kisle smetane in še malo, ko postrežemo
- sol
- črni poper

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 500 g sladkega krompirja
- 300 g korenja
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 dl kisle smetane in še malo, ko postrežemo
- sol
- črni poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Sladki krompir in korenje olupimo ter narežemo na kose. Damo ju v velik pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in popramo. Postavimo v pečico in pečemo 25 do 30 minut, da zelenjava karamelizira in se zmehča.
Medtem damo v globoko kozico preostalo olje in na njem pražimo sesekljano čebulo 10 minut, da se zmehča. Dodamo strt česen in mešamo 1 minuto, nato dodamo jušno osnovo. Nežno kuhamo 5 do 10 minut, da je čebula zelo mehka.
Ko je zelenjava pečena, jo pustimo, da se malo ohladi, nato jo dodamo v kozico z juho in s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Vmešamo kislo smetano in nameljemo obilo črnega popra.