
Juha iz paradižnika in pečene rdeče paprike s skuto
Juha iz paradižnika in pečene rdeče paprike s skuto

Sestavine
- 400 g paradižnika
- 1 rdeča čebula
- 2 podolgovati rdeči papriki
- 2 žlici kakovostnega oljčnega olja
- 2 neolupljena stroka česna
- nekaj vejic timijana
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 žlici albuminske skute (rikote)
- nekaj listov bazilike
- 1 žlica mešanih semen
- sol
- poper
- kruh, ko postrežemo

Affogato: preprosta poletna kavna sladica, na katero prisegajo Italijani
Italijani že dolgo znajo združiti najboljše iz sveta kave in sladic. Ena najpreprostejših, a hkrati bolj zapeljivih kombinacij je 'affogato al caffè' – kepica sladoleda v vročem espressu.

Recept za najljubšo jed novega papeža
Prvi prah po izbiranju novega papeža se je že polegel, zdaj na plano prihajajo zanimivosti iz njegovega življenja. Kaj mu gre v slast? Lomo saltado.

Božansko meso, ki se kar topi v ustih
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.
Sestavine
- 400 g paradižnika
- 1 rdeča čebula
- 2 podolgovati rdeči papriki
- 2 žlici kakovostnega oljčnega olja
- 2 neolupljena stroka česna
- nekaj vejic timijana
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 žlici albuminske skute (rikote)
- nekaj listov bazilike
- 1 žlica mešanih semen
- sol
- poper
- kruh, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Paradižnike razpolovimo, čebulo narežemo na četrtine in grobo narežemo papriko. Vse skupaj razporedimo po pekaču, premešamo z oljem, solimo in popramo. Česen stremo v lupini in ga skupaj s timijanom vtaknemo med kose zelenjave. Pečemo 25 do 30 minut, da se vsa zelenjava zmehča in rahlo karamelizira. Nato česen iztisnemo iz lupine na pekač in osmukamo vejice timijana, stebla in česnovo lupino pa zavržemo. Prilijemo kis in vse skupaj zmešamo v zmogljivem mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Dodamo toliko vode, da se mešanica ravno prav zredči (približno 1,5 dl).
Semena popražimo. Juho po želji segrejemo ter jo solimo in popramo po okusu. Razdelimo jo v dve skodelici in na vsako dodamo žlico skute, nekaj listov bazilike, semena in brizg olja. Postrežemo s kruhom, ki ga bomo pomakali v juho.