
Juha iz paradižnika in pečene rdeče paprike s skuto
Juha iz paradižnika in pečene rdeče paprike s skuto

Sestavine
- 400 g paradižnika
- 1 rdeča čebula
- 2 podolgovati rdeči papriki
- 2 žlici kakovostnega oljčnega olja
- 2 neolupljena stroka česna
- nekaj vejic timijana
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 žlici albuminske skute (rikote)
- nekaj listov bazilike
- 1 žlica mešanih semen
- sol
- poper
- kruh, ko postrežemo

Samo Kreft razkriva, kako poceni in zdravo jesti
Kako nahraniti družino za 200 evrov na mesec? Nekdanji tekmovalec MasterChefa Samo Kreft ima preprost, zdrav in učinkovit recept.

To so razlike med vrstami jogurta
Spoznajte različne vrste jogurta – čvrsti, tekoči, grški, labneh ... Uporabite jih v kuhinji in odkrijte nove okuse z jogurtom v glavni vlogi.

Odlične ideje, kako uporabiti med v slanih jedeh
Čeprav se med v receptih običajno uporabi pri pripravi sladkih jedi kot bolj zdrava alternativa kristalnemu sladkorju, se odlično znajde tudi v slanih jedeh, pa naj gre za meso, omake, testenine ali solate.
Sestavine
- 400 g paradižnika
- 1 rdeča čebula
- 2 podolgovati rdeči papriki
- 2 žlici kakovostnega oljčnega olja
- 2 neolupljena stroka česna
- nekaj vejic timijana
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 žlici albuminske skute (rikote)
- nekaj listov bazilike
- 1 žlica mešanih semen
- sol
- poper
- kruh, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Paradižnike razpolovimo, čebulo narežemo na četrtine in grobo narežemo papriko. Vse skupaj razporedimo po pekaču, premešamo z oljem, solimo in popramo. Česen stremo v lupini in ga skupaj s timijanom vtaknemo med kose zelenjave. Pečemo 25 do 30 minut, da se vsa zelenjava zmehča in rahlo karamelizira. Nato česen iztisnemo iz lupine na pekač in osmukamo vejice timijana, stebla in česnovo lupino pa zavržemo. Prilijemo kis in vse skupaj zmešamo v zmogljivem mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Dodamo toliko vode, da se mešanica ravno prav zredči (približno 1,5 dl).
Semena popražimo. Juho po želji segrejemo ter jo solimo in popramo po okusu. Razdelimo jo v dve skodelici in na vsako dodamo žlico skute, nekaj listov bazilike, semena in brizg olja. Postrežemo s kruhom, ki ga bomo pomakali v juho.