
Juha iz paradižnika in pečene rdeče paprike s skuto
Juha iz paradižnika in pečene rdeče paprike s skuto

Sestavine
- 400 g paradižnika
- 1 rdeča čebula
- 2 podolgovati rdeči papriki
- 2 žlici kakovostnega oljčnega olja
- 2 neolupljena stroka česna
- nekaj vejic timijana
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 žlici albuminske skute (rikote)
- nekaj listov bazilike
- 1 žlica mešanih semen
- sol
- poper
- kruh, ko postrežemo
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 400 g paradižnika
- 1 rdeča čebula
- 2 podolgovati rdeči papriki
- 2 žlici kakovostnega oljčnega olja
- 2 neolupljena stroka česna
- nekaj vejic timijana
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 žlici albuminske skute (rikote)
- nekaj listov bazilike
- 1 žlica mešanih semen
- sol
- poper
- kruh, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Paradižnike razpolovimo, čebulo narežemo na četrtine in grobo narežemo papriko. Vse skupaj razporedimo po pekaču, premešamo z oljem, solimo in popramo. Česen stremo v lupini in ga skupaj s timijanom vtaknemo med kose zelenjave. Pečemo 25 do 30 minut, da se vsa zelenjava zmehča in rahlo karamelizira. Nato česen iztisnemo iz lupine na pekač in osmukamo vejice timijana, stebla in česnovo lupino pa zavržemo. Prilijemo kis in vse skupaj zmešamo v zmogljivem mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Dodamo toliko vode, da se mešanica ravno prav zredči (približno 1,5 dl).
Semena popražimo. Juho po želji segrejemo ter jo solimo in popramo po okusu. Razdelimo jo v dve skodelici in na vsako dodamo žlico skute, nekaj listov bazilike, semena in brizg olja. Postrežemo s kruhom, ki ga bomo pomakali v juho.