Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Jesenska ponev s klobaso, rdečim zeljem in kostanjem

Sezonske dobrote iz ponvice - odlična ideja!

Jesenska ponev s klobaso, rdečim zeljem in kostanjem

Sezonske dobrote iz ponvice - odlična ideja!

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 3 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 4 sveže klobase (pečenice)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 300 g rdečega zelja
  • 4 veliki žajbljevi listi
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 3 dl rdečega vina
  • 3 dl piščančje jušne osnove
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica tekočega medu
  • 25 g rozin
  • 100 g olupljenega kuhanega kostanja
  • sol in poper
  • krompirjev pire ali polenta za prilogo
  • majhen šopek peteršilja za posip

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 4 sveže klobase (pečenice)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 300 g rdečega zelja
  • 4 veliki žajbljevi listi
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 3 dl rdečega vina
  • 3 dl piščančje jušne osnove
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica tekočega medu
  • 25 g rozin
  • 100 g olupljenega kuhanega kostanja
  • sol in poper
  • krompirjev pire ali polenta za prilogo
  • majhen šopek peteršilja za posip

Postopek

1

Klobasno meso iztisnemo iz ovoja in ga nadrobimo na koščke. Rdeče zelje narežemo na debelejše trakove, žajbelj drobno narežemo, česen narežemo na rezinice.

2

V ponvi ali plitvi kozici z debelim dnom na srednji temperaturi segrejemo olje in na njem pražimo klobasno meso, da se rjavo in hrustljavo zapeče. Dodamo zelje, žajbelj, česen in koromačeva semena ter med mešanjem pražimo še nekaj minut.

3

Prilijemo rdeče vino in zavremo, medtem mešamo in z dna postrgamo zapečene koščke. Pustimo, da tekočina malo povre. Dodamo jušno osnovo, balzamični kis, med in rozine ter nežno kuhamo 15 minut, da se zelje zmehča, tekočina pa povre. Primešamo na koščke nadrobljen kostanj, nato pokusimo ter po potrebi solimo in popramo.

4

Jed naložimo na krompirjev pire ali polento, posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.