
Jesenska ponev s klobaso, rdečim zeljem in kostanjem
Sezonske dobrote iz ponvice - odlična ideja!
Jesenska ponev s klobaso, rdečim zeljem in kostanjem
Sezonske dobrote iz ponvice - odlična ideja!

Sestavine
- 4 sveže klobase (pečenice)
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g rdečega zelja
- 4 veliki žajbljevi listi
- 2 stroka česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 3 dl rdečega vina
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica tekočega medu
- 25 g rozin
- 100 g olupljenega kuhanega kostanja
- sol in poper
- krompirjev pire ali polenta za prilogo
- majhen šopek peteršilja za posip

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 4 sveže klobase (pečenice)
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g rdečega zelja
- 4 veliki žajbljevi listi
- 2 stroka česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 3 dl rdečega vina
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica tekočega medu
- 25 g rozin
- 100 g olupljenega kuhanega kostanja
- sol in poper
- krompirjev pire ali polenta za prilogo
- majhen šopek peteršilja za posip
Postopek
Klobasno meso iztisnemo iz ovoja in ga nadrobimo na koščke. Rdeče zelje narežemo na debelejše trakove, žajbelj drobno narežemo, česen narežemo na rezinice.
V ponvi ali plitvi kozici z debelim dnom na srednji temperaturi segrejemo olje in na njem pražimo klobasno meso, da se rjavo in hrustljavo zapeče. Dodamo zelje, žajbelj, česen in koromačeva semena ter med mešanjem pražimo še nekaj minut.
Prilijemo rdeče vino in zavremo, medtem mešamo in z dna postrgamo zapečene koščke. Pustimo, da tekočina malo povre. Dodamo jušno osnovo, balzamični kis, med in rozine ter nežno kuhamo 15 minut, da se zelje zmehča, tekočina pa povre. Primešamo na koščke nadrobljen kostanj, nato pokusimo ter po potrebi solimo in popramo.
Jed naložimo na krompirjev pire ali polento, posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem in postrežemo.