
Kaj boste skuhali danes?
Prepleten čokoladno-makov kvašeni zavitek
Zavit kot vrtinec, dober kot sanje. Ko moči združita mak in čokolada, se rodi neverjetna praznična poslastica.
Prepleten čokoladno-makov kvašeni zavitek
Zavit kot vrtinec, dober kot sanje. Ko moči združita mak in čokolada, se rodi neverjetna praznična poslastica.

Prepleten čokoladno-makov kvašeni zavitek je sladica, ki združuje najboljše iz dveh svetov – bogate okuse in privlačen videz. S svojo prepleteno obliko in kontrastom med čokoladnim in svetlim testom očara že na prvi pogled, medtem ko kombinacija sočnega makovega nadeva in lešnikovega namaza poskrbi za slasten gurmanski duet.
Ta zavitek je kot nalašč za praznične priložnosti, posebna druženja ali trenutke, ko želite svoje najbližje z različnimi okusi razvajati z nečim resnično posebnim, kar bo navdušilo vsakega od njih. Njegova priprava je preprosta, zahvaljujoč mehki strukturi, ki jo omogočata kvas in kislo testo Fala. Rezultat je sladica, ki je tako estetsko dovršena kot okusno nepozabna.
Delimo recept, ki bo z nekaj sladke ustvarjalnosti obrodil pravo praznično mojstrovino – zavitek, ki združuje tradicijo in sodobni pridih v en sam, slasten vrtinec.
_
Vsebino omogoča: Lesaffre Slovenija d.o.o.
Sestavine
Testo
- 3/4 kocke svežega ali vrečka suhega kvasa Fala
- 600 g moke
- 250 ml mleka
- 100 g kakava v prahu
- 90 g jogurta
- 60 g sladkorja
- 40 g svinjske masti ali 70 g masla
- 3 rumenjaki
- 1,5 žličke soli
Nadev
- 200 g mletega maka
- 200 ml mleka
- 120 g sladkorja
- 100 g lešnikovega namaza
- 2 beljaka
- limonin sok in lupinica
- 1 jajce za premaz

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Ko zadiši po domu: recept za slasten rižev narastek
Rižev narastek je nežna sladica, ki že od nekdaj povezuje generacije ter ostaja simbol tople domače kuhinje.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.
Sestavine
Testo
- 3/4 kocke svežega ali vrečka suhega kvasa Fala
- 600 g moke
- 250 ml mleka
- 100 g kakava v prahu
- 90 g jogurta
- 60 g sladkorja
- 40 g svinjske masti ali 70 g masla
- 3 rumenjaki
- 1,5 žličke soli
Nadev
- 200 g mletega maka
- 200 ml mleka
- 120 g sladkorja
- 100 g lešnikovega namaza
- 2 beljaka
- limonin sok in lupinica
- 1 jajce za premaz
Postopek
V posodo odmerimo sol in moko. Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe in kakava.
Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo mast ali maslo. Nato mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Nastalo testo razdelimo na pol, polovico damo v drugo posodo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati, v drugo polovico testa pa počasi vmešamo še kakav. Ko je testo enakomerno obarvano, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev: z vrelim mlekom poparimo mak in dobro premešamo. Nato vmešamo še vse ostale sestavine.
Temno (s kakavom) vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Zatem pregnetemo še svetlo testo. Temno testo razvaljamo na daljši in ožji pravokotnik, nato razvaljamo na enak način in enako velikost še svetlo testo; obe vrsti testa tako tvorita velika, daljša pravokotnika.
Nato premažemo temno testo s polovico makovega nadeva in ga zvijemo skupaj v tanek zavitek kot potico. Zatem pripravimo na enak način še tanek zavitek iz svetlega testa iz druge polovice nadeva. Oba tanka zavitka nato med seboj prepletemo in položimo v podolgovat model. Prepleten zavitek pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati.
Vzhajani zavitek premažemo z jajcem ali maslom, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Zavitek pečemo 45 – 50 minut na 190 °C, da se lepo obarva, po potrebi ga pokrijemo s folijo. Pečeni zavitek pustimo nekaj minut v pekaču, nato ga stresemo iz pekača ter do konca ohladimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Testenine s pečenimi jajčevci in paradižnikom
Klobučki s parmezanovim nadevom v juhi
Cappelleti alla parmigiana, kot jih pripravi mojster Cristian Broglia