© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Jelenja pečenka z rdečim zeljem in kruhovimi cmoki

Ta jelenja pečenka je odlična za praznično kosilo.

Jelenja pečenka z rdečim zeljem in kruhovimi cmoki

Ta jelenja pečenka je odlična za praznično kosilo.

Čas priprave 2 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jelenja-pecenka-rdece-zelje-kruhovi-cmoki_558x620_acf_cropped

Sestavine

pečenka

  • 1,5 kg plečeta ali kareja damjaka
  • sol
  • poper
  • mešanica začimb za divjačino
  • malo olja za popekanje mesa
  • 1 čebula
  • 100 g mesnate slanine
  • 200 g korenovk
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 5 dl goveje jušne osnove
  • 2 žlici brusnične marmelade
  • 1,25 dl kisle smetane
  • rdeče zelje in kruhovi cmoki za prilogo

Sestavine

pečenka

  • 1,5 kg plečeta ali kareja damjaka
  • sol
  • poper
  • mešanica začimb za divjačino
  • malo olja za popekanje mesa
  • 1 čebula
  • 100 g mesnate slanine
  • 200 g korenovk
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 5 dl goveje jušne osnove
  • 2 žlici brusnične marmelade
  • 1,25 dl kisle smetane
  • rdeče zelje in kruhovi cmoki za prilogo

Postopek

1

Meso začinimo s soljo in poprom, natremo z začimbno mešanico za divjačino ter zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico, da ohrani obliko. V pekaču ga nato z vseh strani na olju močno popečemo.

2

Meso vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. V soku od pečenja zlato rjavo popečemo drobno narezano čebulo. Dodamo na kockice narezano slanino in korenovke, vmešamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj pražimo do rjave barve. Zalijemo z rdečim vinom, na hitro povremo, nato pa dolijemo govejo jušno osnovo, dodamo meso in pečemo v pokritem pekaču v prej ogreti pečici pri 220 °C približno 2 uri. Meso med peko večkrat zalijemo s sokom od pečenja in po potrebi dolivamo vino in jušno osnovo. Jelenovo pečenko narežemo na rezine ter ponudimo z omako, rdečim zeljem in kruhovimi cmoki.

Priljubljeni recepti

Česnova majoneza (aïoli) z žafranom

Česnovo majonezo postrežemo ob dobrotah z žarom

15 min
Enostavno

Granola, pečena z javorovim sirupom

Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!

50 min
Enostavno

Bučni namaz s pistacijami

Odlična kombinacija buče in pistacije!

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.