© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Jelenja pečenka z rdečim zeljem in kruhovimi cmoki

Ta jelenja pečenka je odlična za praznično kosilo.

Jelenja pečenka z rdečim zeljem in kruhovimi cmoki

Ta jelenja pečenka je odlična za praznično kosilo.

Čas priprave 2 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jelenja-pecenka-rdece-zelje-kruhovi-cmoki_558x620_acf_cropped

Sestavine

pečenka

  • 1,5 kg plečeta ali kareja damjaka
  • sol
  • poper
  • mešanica začimb za divjačino
  • malo olja za popekanje mesa
  • 1 čebula
  • 100 g mesnate slanine
  • 200 g korenovk
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 5 dl goveje jušne osnove
  • 2 žlici brusnične marmelade
  • 1,25 dl kisle smetane
  • rdeče zelje in kruhovi cmoki za prilogo
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

pečenka

  • 1,5 kg plečeta ali kareja damjaka
  • sol
  • poper
  • mešanica začimb za divjačino
  • malo olja za popekanje mesa
  • 1 čebula
  • 100 g mesnate slanine
  • 200 g korenovk
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 5 dl goveje jušne osnove
  • 2 žlici brusnične marmelade
  • 1,25 dl kisle smetane
  • rdeče zelje in kruhovi cmoki za prilogo

Postopek

1

Meso začinimo s soljo in poprom, natremo z začimbno mešanico za divjačino ter zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico, da ohrani obliko. V pekaču ga nato z vseh strani na olju močno popečemo.

2

Meso vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. V soku od pečenja zlato rjavo popečemo drobno narezano čebulo. Dodamo na kockice narezano slanino in korenovke, vmešamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj pražimo do rjave barve. Zalijemo z rdečim vinom, na hitro povremo, nato pa dolijemo govejo jušno osnovo, dodamo meso in pečemo v pokritem pekaču v prej ogreti pečici pri 220 °C približno 2 uri. Meso med peko večkrat zalijemo s sokom od pečenja in po potrebi dolivamo vino in jušno osnovo. Jelenovo pečenko narežemo na rezine ter ponudimo z omako, rdečim zeljem in kruhovimi cmoki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.