Kaj boste skuhali danes?
Jelenja pečenka z rdečim zeljem in kruhovimi cmoki
Ta jelenja pečenka je odlična za praznično kosilo.
Jelenja pečenka z rdečim zeljem in kruhovimi cmoki
Ta jelenja pečenka je odlična za praznično kosilo.
Sestavine
pečenka
- 1,5 kg plečeta ali kareja damjaka
- sol
- poper
- mešanica začimb za divjačino
- malo olja za popekanje mesa
- 1 čebula
- 100 g mesnate slanine
- 200 g korenovk
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2,5 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlici brusnične marmelade
- 1,25 dl kisle smetane
- rdeče zelje in kruhovi cmoki za prilogo
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
pečenka
- 1,5 kg plečeta ali kareja damjaka
- sol
- poper
- mešanica začimb za divjačino
- malo olja za popekanje mesa
- 1 čebula
- 100 g mesnate slanine
- 200 g korenovk
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2,5 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlici brusnične marmelade
- 1,25 dl kisle smetane
- rdeče zelje in kruhovi cmoki za prilogo
Postopek
Meso začinimo s soljo in poprom, natremo z začimbno mešanico za divjačino ter zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico, da ohrani obliko. V pekaču ga nato z vseh strani na olju močno popečemo.
Meso vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. V soku od pečenja zlato rjavo popečemo drobno narezano čebulo. Dodamo na kockice narezano slanino in korenovke, vmešamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj pražimo do rjave barve. Zalijemo z rdečim vinom, na hitro povremo, nato pa dolijemo govejo jušno osnovo, dodamo meso in pečemo v pokritem pekaču v prej ogreti pečici pri 220 °C približno 2 uri. Meso med peko večkrat zalijemo s sokom od pečenja in po potrebi dolivamo vino in jušno osnovo. Jelenovo pečenko narežemo na rezine ter ponudimo z omako, rdečim zeljem in kruhovimi cmoki.
Priljubljeni recepti
Fritati in bučni ponvičnik v bistri goveji juhi
Kolač z jagodičjem in kislo smetano
Kokosovo-limetina pita brez peke
Piščanec v omaki pod zapečenim krompirjem
Piščanec in krompir skupaj tvorita izvrstno jed.