
Jelenja pečenka z rdečim zeljem in kruhovimi cmoki
Ta jelenja pečenka je odlična za praznično kosilo.
Jelenja pečenka z rdečim zeljem in kruhovimi cmoki
Ta jelenja pečenka je odlična za praznično kosilo.

Sestavine
pečenka
- 1,5 kg plečeta ali kareja damjaka
- sol
- poper
- mešanica začimb za divjačino
- malo olja za popekanje mesa
- 1 čebula
- 100 g mesnate slanine
- 200 g korenovk
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2,5 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlici brusnične marmelade
- 1,25 dl kisle smetane
- rdeče zelje in kruhovi cmoki za prilogo

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
pečenka
- 1,5 kg plečeta ali kareja damjaka
- sol
- poper
- mešanica začimb za divjačino
- malo olja za popekanje mesa
- 1 čebula
- 100 g mesnate slanine
- 200 g korenovk
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2,5 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlici brusnične marmelade
- 1,25 dl kisle smetane
- rdeče zelje in kruhovi cmoki za prilogo
Postopek
Meso začinimo s soljo in poprom, natremo z začimbno mešanico za divjačino ter zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico, da ohrani obliko. V pekaču ga nato z vseh strani na olju močno popečemo.
Meso vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. V soku od pečenja zlato rjavo popečemo drobno narezano čebulo. Dodamo na kockice narezano slanino in korenovke, vmešamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj pražimo do rjave barve. Zalijemo z rdečim vinom, na hitro povremo, nato pa dolijemo govejo jušno osnovo, dodamo meso in pečemo v pokritem pekaču v prej ogreti pečici pri 220 °C približno 2 uri. Meso med peko večkrat zalijemo s sokom od pečenja in po potrebi dolivamo vino in jušno osnovo. Jelenovo pečenko narežemo na rezine ter ponudimo z omako, rdečim zeljem in kruhovimi cmoki.