© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Srnji oreh z blitvinimi špecli

Presenetite družino s srnjim orehom

Srnji oreh z blitvinimi špecli

Presenetite družino s srnjim orehom

Čas priprave 1 h 40 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
srnji-oreh-z-blitvovimi-specli-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 2 srnja oreha po 350 g
  • 2 lovorova lista
  • 5 zdrobljenih brinovih jagod
  • 1 žlica olja
  • 2 dl divjačinske jušne osnove
  • 1 žlica sladke smetane
  • majaron
  • 4 hruške
  • 1 žlička kristalnega sladkorja
  • sok ½ limone
  • 8 žličk marmelade iz brusnic, pomaranč ali mirabel
  • lističi mete
  • maslo za pretresanje
  • majaron za okras (po želji)

blitvovi špecli

  • sol
  • poper
  • 150 g pretlačene blitve
  • 200 g moke
  • 1 jajce
  • ščepec muškatnega oreška
  • mleko (po potrebi)
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 srnja oreha po 350 g
  • 2 lovorova lista
  • 5 zdrobljenih brinovih jagod
  • 1 žlica olja
  • 2 dl divjačinske jušne osnove
  • 1 žlica sladke smetane
  • majaron
  • 4 hruške
  • 1 žlička kristalnega sladkorja
  • sok ½ limone
  • 8 žličk marmelade iz brusnic, pomaranč ali mirabel
  • lističi mete
  • maslo za pretresanje
  • majaron za okras (po želji)

blitvovi špecli

  • sol
  • poper
  • 150 g pretlačene blitve
  • 200 g moke
  • 1 jajce
  • ščepec muškatnega oreška
  • mleko (po potrebi)

Postopek

1

Srnje meso poširamo (kuhamo tik pod vreliščem) približno 1 uro v rahlo osoljeni vodi, ki smo ji dodali lovor in brinove jagode. Meso vzamemo iz prevretka, ga osušimo ter začinimo s soljo in poprom. V pekaču segrejemo olje in meso z vseh strani popečemo do rjave barve; odstavimo in pustimo počivati vsaj 10 minut, nato meso na toplem prihranimo. V pekač dolijemo k soku od pečenja 2 dl divjačinske jušne osnove, zavremo, primešamo sladko smetano in po okusu začinimo.

2

Hruške operemo, olupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Vodo zavremo s kristalnim sladkorjem in limonovim sokom. Dodamo hruškove polovice in rahlo kuhljamo 3 do 5 minut (odvisno od zrelosti sadja). Hruške poberemo iz prevretka in jih na toplem prihranimo (prevretek uporabimo za kompot).

3

Pripravimo še špecle. V skledi zmešamo vse sestavine in testo pustimo nekaj časa počivati. Potem ga skozi cedilo za vlivance nastrgamo v vrelo osoljeno vodo, nekaj minut kuhamo, nato pa odcedimo in pretresemo na vročem maslu.

4

Srnje meso narežemo na tanke rezine. Hruškove polovice obložimo s kupčki marmelade. Na krožnike serviramo rezine mesa z blitvovimi špecli, omako in hruškovimi polovicami. Jed okrasimo z vejicami majarona in ponudimo.

Nasvet

Špecli (Spätzle) so testenine iz mehkega testa, ki jih strgamo v vrelo vodo, skuhamo, hitro ohladimo, pretresemo na maslu in ponudimo k mesnim jedem z omako.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.