
Srnji oreh z blitvinimi špecli
Presenetite družino s srnjim orehom
Srnji oreh z blitvinimi špecli
Presenetite družino s srnjim orehom

Sestavine
- 2 srnja oreha po 350 g
- 2 lovorova lista
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlica olja
- 2 dl divjačinske jušne osnove
- 1 žlica sladke smetane
- majaron
- 4 hruške
- 1 žlička kristalnega sladkorja
- sok ½ limone
- 8 žličk marmelade iz brusnic, pomaranč ali mirabel
- lističi mete
- maslo za pretresanje
- majaron za okras (po želji)
blitvovi špecli
- sol
- poper
- 150 g pretlačene blitve
- 200 g moke
- 1 jajce
- ščepec muškatnega oreška
- mleko (po potrebi)

Recept za vložene bučke, ki se mu ne boste mogli upreti
Sedaj, ko smo jih spekli, nadevali, skuhali, podušili, soparili in še kaj, je čas, da pripravimo še vložene bučke. Tokrat z vami delimo naš najljubši recept.

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.
Sestavine
- 2 srnja oreha po 350 g
- 2 lovorova lista
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlica olja
- 2 dl divjačinske jušne osnove
- 1 žlica sladke smetane
- majaron
- 4 hruške
- 1 žlička kristalnega sladkorja
- sok ½ limone
- 8 žličk marmelade iz brusnic, pomaranč ali mirabel
- lističi mete
- maslo za pretresanje
- majaron za okras (po želji)
blitvovi špecli
- sol
- poper
- 150 g pretlačene blitve
- 200 g moke
- 1 jajce
- ščepec muškatnega oreška
- mleko (po potrebi)
Postopek
Srnje meso poširamo (kuhamo tik pod vreliščem) približno 1 uro v rahlo osoljeni vodi, ki smo ji dodali lovor in brinove jagode. Meso vzamemo iz prevretka, ga osušimo ter začinimo s soljo in poprom. V pekaču segrejemo olje in meso z vseh strani popečemo do rjave barve; odstavimo in pustimo počivati vsaj 10 minut, nato meso na toplem prihranimo. V pekač dolijemo k soku od pečenja 2 dl divjačinske jušne osnove, zavremo, primešamo sladko smetano in po okusu začinimo.
Hruške operemo, olupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Vodo zavremo s kristalnim sladkorjem in limonovim sokom. Dodamo hruškove polovice in rahlo kuhljamo 3 do 5 minut (odvisno od zrelosti sadja). Hruške poberemo iz prevretka in jih na toplem prihranimo (prevretek uporabimo za kompot).
Pripravimo še špecle. V skledi zmešamo vse sestavine in testo pustimo nekaj časa počivati. Potem ga skozi cedilo za vlivance nastrgamo v vrelo osoljeno vodo, nekaj minut kuhamo, nato pa odcedimo in pretresemo na vročem maslu.
Srnje meso narežemo na tanke rezine. Hruškove polovice obložimo s kupčki marmelade. Na krožnike serviramo rezine mesa z blitvovimi špecli, omako in hruškovimi polovicami. Jed okrasimo z vejicami majarona in ponudimo.
Nasvet
Špecli (Spätzle) so testenine iz mehkega testa, ki jih strgamo v vrelo vodo, skuhamo, hitro ohladimo, pretresemo na maslu in ponudimo k mesnim jedem z omako.