
Jagodni kolač s španskimi vetrci
Kolač s sočnimi jagodami tudi ob deževnih dneh v naš dom prinese veselje
Jagodni kolač s španskimi vetrci
Kolač s sočnimi jagodami tudi ob deževnih dneh v naš dom prinese veselje

Sestavine
- 170 g masla
- 5 žlic sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 220 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke soli
- 200 g rjavega sladkorja
- 5 velikih jajc sobne temperature
- 400 g jagod
- 50 g zdrobljenih španskih vetrcev
- sol
- maščoba za pekač
- sladkor v prahu za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 170 g masla
- 5 žlic sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 220 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke soli
- 200 g rjavega sladkorja
- 5 velikih jajc sobne temperature
- 400 g jagod
- 50 g zdrobljenih španskih vetrcev
- sol
- maščoba za pekač
- sladkor v prahu za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 °C. Maslo raztopimo, ga odstavimo z ognja, nato vanj vmešamo smetano in vaniljevo aromo. V drugi skledi zmešamo moko, mandlje, pecilni prašek in sol ter prihranimo. Jagode očistimo, polovico jih grobo narežemo, polovico pa na rezine.
V veliko skledo damo sladkor in jajca ter z električnim mešalnikom stepamo vsaj 5 minut, da dobimo gosto in penasto mešanico. Dodamo ji mešanico z maslom, na kratko premešamo, nato v skledo vsujemo še mešanico z moko. Na kratko premešamo, da dobimo enakomerno testo. Vmešamo še grobo narezane jagode, testo vlijemo v pripravljen model in poravnamo.
Jagodne rezine in nadrobljene španske vetrce posujemo po vrhu testa, nato pa vse skupaj damo v pečico in pečemo 40 do 45 minut, da kolač postane zlato rjav in da je lesena palčka, ki jo zapičimo v sredino testa, čista, ko jo izvlečemo. Kolač 20 minut ohlajamo v pekaču, nato ga preložimo na kuhinjsko mrežico in do konca ohladimo. Preden ga postrežemo, ga posujemo z malo sladkorja v prahu. Po želji lahko zraven postrežemo stepeno sladko smetano.