
Jagodni kolač s španskimi vetrci
Kolač s sočnimi jagodami tudi ob deževnih dneh v naš dom prinese veselje
Jagodni kolač s španskimi vetrci
Kolač s sočnimi jagodami tudi ob deževnih dneh v naš dom prinese veselje

Sestavine
- 170 g masla
- 5 žlic sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 220 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke soli
- 200 g rjavega sladkorja
- 5 velikih jajc sobne temperature
- 400 g jagod
- 50 g zdrobljenih španskih vetrcev
- sol
- maščoba za pekač
- sladkor v prahu za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 170 g masla
- 5 žlic sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 220 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke soli
- 200 g rjavega sladkorja
- 5 velikih jajc sobne temperature
- 400 g jagod
- 50 g zdrobljenih španskih vetrcev
- sol
- maščoba za pekač
- sladkor v prahu za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 °C. Maslo raztopimo, ga odstavimo z ognja, nato vanj vmešamo smetano in vaniljevo aromo. V drugi skledi zmešamo moko, mandlje, pecilni prašek in sol ter prihranimo. Jagode očistimo, polovico jih grobo narežemo, polovico pa na rezine.
V veliko skledo damo sladkor in jajca ter z električnim mešalnikom stepamo vsaj 5 minut, da dobimo gosto in penasto mešanico. Dodamo ji mešanico z maslom, na kratko premešamo, nato v skledo vsujemo še mešanico z moko. Na kratko premešamo, da dobimo enakomerno testo. Vmešamo še grobo narezane jagode, testo vlijemo v pripravljen model in poravnamo.
Jagodne rezine in nadrobljene španske vetrce posujemo po vrhu testa, nato pa vse skupaj damo v pečico in pečemo 40 do 45 minut, da kolač postane zlato rjav in da je lesena palčka, ki jo zapičimo v sredino testa, čista, ko jo izvlečemo. Kolač 20 minut ohlajamo v pekaču, nato ga preložimo na kuhinjsko mrežico in do konca ohladimo. Preden ga postrežemo, ga posujemo z malo sladkorja v prahu. Po želji lahko zraven postrežemo stepeno sladko smetano.