
Sestavine
vinski sladoled
- 6 dl muškata
- 170 g kristalnega sladkorja
- 200 g masla
- 3 rumenjaki
tortice
- 100 g listnatega testa
- 45 g masla
- 45 g fino zmletih mandljev
- 45 g kristalnega sladkorja
- 15 g jedilnega škroba
- 1 rumenjak
- 1 žlica pomarančnega likerja
- 50 g sladke smetane
- 50 g mleka
- 40 g kristalnega sladkorja
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 8 g jedilnega škroba
- 250 g jagod
Preberite tudi

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.

Pomladni čupavci: kokosove kocke z marmelado
Dobri stari čupavci, tokrat v pomladni preobleki. Sočen biskvit, limonova krema, marmelada in pri čupavcih nepogrešljivi kokos
Sestavine
vinski sladoled
- 6 dl muškata
- 170 g kristalnega sladkorja
- 200 g masla
- 3 rumenjaki
tortice
- 100 g listnatega testa
- 45 g masla
- 45 g fino zmletih mandljev
- 45 g kristalnega sladkorja
- 15 g jedilnega škroba
- 1 rumenjak
- 1 žlica pomarančnega likerja
- 50 g sladke smetane
- 50 g mleka
- 40 g kristalnega sladkorja
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 8 g jedilnega škroba
- 250 g jagod
Postopek
Najprej pripravimo sladoled. Vino in kristalni sladkor segrejemo na 60 °C. S paličnim mešalnikom vmešamo maslo in segrejemo do 80 °C. Zmes nalijemo v posodo mešalnika, dodamo rumenjake in stepamo osem minut, nato pa maso zamrznemo (uporabimo aparat za sladoled ali zamrzovalnik).
Listnato testo tanko razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini. Z obodcem izrežemo okrogle rezine s premerom osem centimetrov. Zložimo jih na pekač, obložimo z alufolijo in v pečici, ki smo jo segreli na 200 °C, slepo spečemo. Pečemo približno 10 do 15 minut.
Maslo penasto zmešamo z mandlji in kristalnim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob, rumenjak in pomarančni liker ter sestavine dobro zmešamo.
Sladko smetano (eno žličko prihranimo) zavremo z mlekom, kristalnim sladkorjem in sredico polovice vaniljevega stroka. Jedilni škrob zmešamo z žličko sladke smetane in rumenjakom; s to zmesjo povežemo vrelo tekočino. Maso stepamo toliko časa, da se ohladi, potem pa jo vmešamo v mandljevo maso in namažemo na slepo pečene tortice iz listnatega testa.
Jagode operemo, očistimo, razpolovimo ali razrežemo na četrtine in z njimi obložimo mandljevo maso. Tortice pečemo pri 180 °C slabih 10 minut. Ponudimo jih z vinskim sladoledom.