
Kakavova rulada z jagodnim nadevom
Edina slaba stvar te rulade je, da moramo počakati, da se ohladi.
Kakavova rulada z jagodnim nadevom
Edina slaba stvar te rulade je, da moramo počakati, da se ohladi.

Sestavine
biskvit
- 6 jajc
- ščepec soli
- 120 g kristalnega sladkorja
- 120 g moke
- 2 žlici kakava v prahu
- 120 g mandljevih lističev
nadev
- 400 g jagod
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 1 dl rdečega vina
- 2 žlici jedilnega škroba
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 30 g bele čokolade
krema
- 2 lista želatine
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici vaniljevega sladkorja
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
biskvit
- 6 jajc
- ščepec soli
- 120 g kristalnega sladkorja
- 120 g moke
- 2 žlici kakava v prahu
- 120 g mandljevih lističev
nadev
- 400 g jagod
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 1 dl rdečega vina
- 2 žlici jedilnega škroba
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 30 g bele čokolade
krema
- 2 lista želatine
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici vaniljevega sladkorja
Postopek
Rumenjake ločimo od beljakov in jih penasto stepemo s ščepcem soli in 60 g kristalnega sladkorja. Beljake stepemo z malo soli in preostalim sladkorjem v čvrst sneg in ga damo na rumenjakovo maso. Moko pomešamo s kakavom, presejemo na maso in rahlo zmešamo.
Biskvitno maso enakomerno namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko; potresemo z mandljevimi lističi in pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C 10 do 20 minut. Pečen biskvit pokrijemo s papirjem za peko, zvrnemo na delovno površino in odstranimo papir, na katerem se je biskvit pekel. Biskvit zvijemo skupaj s svežim papirjem in pustimo, da se ohladi.

Medtem pripravimo nadev. Jagode operemo, očistimo ter razpolovimo ali razrežemo na četrtine. V kozici karameliziramo kristalni sladkor, ga zalijemo z vinom in kuhljamo toliko časa, da se raztopi. Dodamo narezane jagode, rahlo zmešamo in pustimo stati približno 5 minut.

Nato jagode stresemo na cedilo. Sok prestrežemo, mu dodamo jedilni škrob, vaniljevo sredico in belo čokolado; gladko zmešamo in hitro zavremo. Ponovno dodamo jagode, zmešamo in nadev ohladimo.

Nazadnje pripravimo še kremo. Želatino namočimo v malo hladne vode. Sladko smetano rahlo stepemo. V kozico stresemo vaniljev sladkor. Dodamo neožeto želatino ter oboje med mešanjem segrevamo na blagem ognju, da se želatina raztopi. Kozico odstavimo, dodamo 2 do 3 žlice rahlo stepene smetane, zmešamo, potem pa vmešamo v preostalo smetano. Kremo postavimo na hladno.
Biskvit na delovni površini previdno razvijemo in ga enakomerno namažemo s pripravljeno kremo. Jagodni nadev razporedimo po spodnji četrtini biskvita in zvijemo. Rulado (z robom obrnjeno navzdol) položimo na servirni pladenj in za 12 ur postavimo na hladno.
