
Kakavova rulada z jagodnim nadevom
Edina slaba stvar te rulade je, da moramo počakati, da se ohladi.
Kakavova rulada z jagodnim nadevom
Edina slaba stvar te rulade je, da moramo počakati, da se ohladi.

Sestavine
biskvit
- 6 jajc
- ščepec soli
- 120 g kristalnega sladkorja
- 120 g moke
- 2 žlici kakava v prahu
- 120 g mandljevih lističev
nadev
- 400 g jagod
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 1 dl rdečega vina
- 2 žlici jedilnega škroba
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 30 g bele čokolade
krema
- 2 lista želatine
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici vaniljevega sladkorja

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
biskvit
- 6 jajc
- ščepec soli
- 120 g kristalnega sladkorja
- 120 g moke
- 2 žlici kakava v prahu
- 120 g mandljevih lističev
nadev
- 400 g jagod
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 1 dl rdečega vina
- 2 žlici jedilnega škroba
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 30 g bele čokolade
krema
- 2 lista želatine
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici vaniljevega sladkorja
Postopek
Rumenjake ločimo od beljakov in jih penasto stepemo s ščepcem soli in 60 g kristalnega sladkorja. Beljake stepemo z malo soli in preostalim sladkorjem v čvrst sneg in ga damo na rumenjakovo maso. Moko pomešamo s kakavom, presejemo na maso in rahlo zmešamo.
Biskvitno maso enakomerno namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko; potresemo z mandljevimi lističi in pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C 10 do 20 minut. Pečen biskvit pokrijemo s papirjem za peko, zvrnemo na delovno površino in odstranimo papir, na katerem se je biskvit pekel. Biskvit zvijemo skupaj s svežim papirjem in pustimo, da se ohladi.

Medtem pripravimo nadev. Jagode operemo, očistimo ter razpolovimo ali razrežemo na četrtine. V kozici karameliziramo kristalni sladkor, ga zalijemo z vinom in kuhljamo toliko časa, da se raztopi. Dodamo narezane jagode, rahlo zmešamo in pustimo stati približno 5 minut.

Nato jagode stresemo na cedilo. Sok prestrežemo, mu dodamo jedilni škrob, vaniljevo sredico in belo čokolado; gladko zmešamo in hitro zavremo. Ponovno dodamo jagode, zmešamo in nadev ohladimo.

Nazadnje pripravimo še kremo. Želatino namočimo v malo hladne vode. Sladko smetano rahlo stepemo. V kozico stresemo vaniljev sladkor. Dodamo neožeto želatino ter oboje med mešanjem segrevamo na blagem ognju, da se želatina raztopi. Kozico odstavimo, dodamo 2 do 3 žlice rahlo stepene smetane, zmešamo, potem pa vmešamo v preostalo smetano. Kremo postavimo na hladno.
Biskvit na delovni površini previdno razvijemo in ga enakomerno namažemo s pripravljeno kremo. Jagodni nadev razporedimo po spodnji četrtini biskvita in zvijemo. Rulado (z robom obrnjeno navzdol) položimo na servirni pladenj in za 12 ur postavimo na hladno.
