
Ingverjev kolač
Imunski sistem lahko krepimo tudi z ingverjevim kolačem.
Ingverjev kolač
Imunski sistem lahko krepimo tudi z ingverjevim kolačem.

Sestavine
testo
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 130 g sladkorja
- 130 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 2 jajci
- 130 g mletih orehov
obloga
- 3,2 dl pomarančnega sirupa
- 2 žlički mletega ingverja
- 50 g masla
- 130 g belih krušnih drobtin
- malo moke za pomokanje delovne površine
- maslo za pekač
- 1 rumenjak in 1 žlica mleka za premaz
- 1 žlica sladkorja v prahu za posip

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
testo
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 130 g sladkorja
- 130 g masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 2 jajci
- 130 g mletih orehov
obloga
- 3,2 dl pomarančnega sirupa
- 2 žlički mletega ingverja
- 50 g masla
- 130 g belih krušnih drobtin
- malo moke za pomokanje delovne površine
- maslo za pekač
- 1 rumenjak in 1 žlica mleka za premaz
- 1 žlica sladkorja v prahu za posip
Postopek
Moko s pecilnim praškom presejemo, dodamo preostale sestavine in zgnetemo čvrsto testo, ki naj počiva približno pol ure.
Dve tretjini testa razvaljamo dva centimetra debelo in z njim obložimo z maslom pomaščen tortni model. Iz preostalega testa naredimo tanke dolge svaljke.
Oblogo pripravimo tako, da v kozici močno segrejemo pomarančni sirup, ingver in maslo. Vmešamo drobtine, nato pa nadev za ingverjev kolač ohladimo.
Testo v modlu namažemo s pripravljenim ingverjevim nadevom, iz testenih svaljkov pa naredimo mrežo. Testeno mrežo premažemo z rumenjakom, ki smo ga razžvrkljali z mlekom.
Ingverjev kolač pečemo v pečici pri 180 °C približno pol ure. Pečenega posujemo s sladkorjem v prahu.