
Sočen hruškov kolač z datlji in ingverjem
Ta kolač lahko tudi zamrznemo, če ga seveda še sploh kaj ostane.
Sočen hruškov kolač z datlji in ingverjem
Ta kolač lahko tudi zamrznemo, če ga seveda še sploh kaj ostane.

Sestavine
- 250 g datljev brez koščic
- 3 dl mleka
- 100 g masla
- 140 g vloženega ingverja (glej nasvet)
- 140 g temnega sladkorja muskovado
- 3 velike zrele hruške
- 170 g moke
- 50 g orehov pekan (ali navadnih)
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mešanice začimb za medenjake
- 2 stepeni jajci
- maščoba za pekač
brandyjev sirup
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 1,5 dl brandyja

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 250 g datljev brez koščic
- 3 dl mleka
- 100 g masla
- 140 g vloženega ingverja (glej nasvet)
- 140 g temnega sladkorja muskovado
- 3 velike zrele hruške
- 170 g moke
- 50 g orehov pekan (ali navadnih)
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mešanice začimb za medenjake
- 2 stepeni jajci
- maščoba za pekač
brandyjev sirup
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 1,5 dl brandyja
Postopek
Datlje drobno nasekljamo. Deset orehov prihranimo, preostale pa prav tako nasekljamo. V primerno veliko kozico damo datlje skupaj z mlekom, maslom, vloženim ingverjem in sladkorjem. Počasi kuhamo, da se maslo raztopi in da začne mešanica ob robovih kozice vreti. Dobro premešamo, odstranimo z ognja in damo na stran približno za eno uro, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torto namastimo in obložimo s papirjem za peko. Hruške olupimo in narežemo na večje kose. Moko, nasekljane orehe, pecilni prašek in sodo bikarbono zmešamo z začimbami, vse skupaj pa še z mešanico ingverja in datljev. Vmešamo še jajca in maso zlijemo v model. Po vrhu razporedimo hruške in deset prihranjenih, rahlo zdrobljenih orehov. Pečemo 40 minut, nato pa vrh kolača prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo še 25 do 30 minut. Naredimo preizkus z leseno palčko. Zabodemo jo v kolač, in če je na njej še nekaj lepljivih drobtinic, ko jo izvlečemo, kolač pečemo še nekaj minut.
Pripravimo brandyjev sirup. V kozico damo sladkor z 0,5 dl vode in kuhamo na šibkem ognju, da se sladkor raztopi in postane sirup. V sirup vmešamo brandy, ga odstavimo z ognja in prihranimo. Ko se kolač speče, ga prelijemo s polovico brandyjevega sirupa in ohladimo. Postrežemo ohlajenega z malo dodatnega sirupa.
Nasvet
Ingver vložimo v sirup tako, da vzamemo približno 300 g olupljenega ingverja, 300 g sladkorja in 6 dl vode. Ingver narežemo na drobne kocke in ga skupaj s preostalima sestavinama damo v primerno veliko kozico. Kuhamo tako dolgo, da sladkor postane gost sirup (približno 20 do 25 minut). Večkrat premešamo. Za ta kolač potrebujemo približno polovico tako pripravljenega ingverja. Preostanek preložimo v manjši čist kozarec, zapremo in shranimo. Kolač lahko tudi zamrznemo, tako da ga v modlu popolnoma ohladimo, nato ga dobro zavijemo in damo v zamrzovalnik, kjer lahko počaka do 3 mesece. Odtajamo ga v pečici na nizki temperaturi.