
Sočen hruškov kolač z datlji in ingverjem
Ta kolač lahko tudi zamrznemo, če ga seveda še sploh kaj ostane.
Sočen hruškov kolač z datlji in ingverjem
Ta kolač lahko tudi zamrznemo, če ga seveda še sploh kaj ostane.

Sestavine
- 250 g datljev brez koščic
- 3 dl mleka
- 100 g masla
- 140 g vloženega ingverja (glej nasvet)
- 140 g temnega sladkorja muskovado
- 3 velike zrele hruške
- 170 g moke
- 50 g orehov pekan (ali navadnih)
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mešanice začimb za medenjake
- 2 stepeni jajci
- maščoba za pekač
brandyjev sirup
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 1,5 dl brandyja
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 250 g datljev brez koščic
- 3 dl mleka
- 100 g masla
- 140 g vloženega ingverja (glej nasvet)
- 140 g temnega sladkorja muskovado
- 3 velike zrele hruške
- 170 g moke
- 50 g orehov pekan (ali navadnih)
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mešanice začimb za medenjake
- 2 stepeni jajci
- maščoba za pekač
brandyjev sirup
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 1,5 dl brandyja
Postopek
Datlje drobno nasekljamo. Deset orehov prihranimo, preostale pa prav tako nasekljamo. V primerno veliko kozico damo datlje skupaj z mlekom, maslom, vloženim ingverjem in sladkorjem. Počasi kuhamo, da se maslo raztopi in da začne mešanica ob robovih kozice vreti. Dobro premešamo, odstranimo z ognja in damo na stran približno za eno uro, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torto namastimo in obložimo s papirjem za peko. Hruške olupimo in narežemo na večje kose. Moko, nasekljane orehe, pecilni prašek in sodo bikarbono zmešamo z začimbami, vse skupaj pa še z mešanico ingverja in datljev. Vmešamo še jajca in maso zlijemo v model. Po vrhu razporedimo hruške in deset prihranjenih, rahlo zdrobljenih orehov. Pečemo 40 minut, nato pa vrh kolača prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo še 25 do 30 minut. Naredimo preizkus z leseno palčko. Zabodemo jo v kolač, in če je na njej še nekaj lepljivih drobtinic, ko jo izvlečemo, kolač pečemo še nekaj minut.
Pripravimo brandyjev sirup. V kozico damo sladkor z 0,5 dl vode in kuhamo na šibkem ognju, da se sladkor raztopi in postane sirup. V sirup vmešamo brandy, ga odstavimo z ognja in prihranimo. Ko se kolač speče, ga prelijemo s polovico brandyjevega sirupa in ohladimo. Postrežemo ohlajenega z malo dodatnega sirupa.
Nasvet
Ingver vložimo v sirup tako, da vzamemo približno 300 g olupljenega ingverja, 300 g sladkorja in 6 dl vode. Ingver narežemo na drobne kocke in ga skupaj s preostalima sestavinama damo v primerno veliko kozico. Kuhamo tako dolgo, da sladkor postane gost sirup (približno 20 do 25 minut). Večkrat premešamo. Za ta kolač potrebujemo približno polovico tako pripravljenega ingverja. Preostanek preložimo v manjši čist kozarec, zapremo in shranimo. Kolač lahko tudi zamrznemo, tako da ga v modlu popolnoma ohladimo, nato ga dobro zavijemo in damo v zamrzovalnik, kjer lahko počaka do 3 mesece. Odtajamo ga v pečici na nizki temperaturi.