
Hlebčki s suhim sadjem
Suho sadje odlično paše v krušnem pecivu
Hlebčki s suhim sadjem
Suho sadje odlično paše v krušnem pecivu

Poslastico je v kuhinji Andreja Goljata pripravil osemletni Grega. Recept lahko prilagodite po svojem okusu in uporabite svoje najljubše sadje.
Sestavine
- 500 g ostre moke
- ½ žličke soli
- 2 žlički cimeta
- malo pomarančne lupinice
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g na koščke narezanega masla
- 200 g drobno narezanega suhega sadja in rozin
- 1 zavitek suhega kvasa
- 2 dl mleka
- 2 jajci
- 3 žlice moke za okraševanje
- med za glazuro

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 500 g ostre moke
- ½ žličke soli
- 2 žlički cimeta
- malo pomarančne lupinice
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g na koščke narezanega masla
- 200 g drobno narezanega suhega sadja in rozin
- 1 zavitek suhega kvasa
- 2 dl mleka
- 2 jajci
- 3 žlice moke za okraševanje
- med za glazuro
Postopek
V posodi zmešamo moko s soljo, sladkorjem, cimetom in pomarančno lupinico. S prsti med moko zdrobimo še maslo, dodamo sadje in potresemo s kvasom. Mleko rahlo segrejemo, ga prelijemo čez suhe sestavine in dodamo jajci. Močno mešamo (pomagajo naj starši), da dobimo gladko testo.

Testo pustimo v posodi 5 minut, nato ga prevrnemo na kuhinjski pult, ki smo ga prej potresli z moko. Razdelimo ga na 8 enakih kosov in z rokami oblikujemo hlebčke. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj zložimo hlebčke. Prekrijemo jih s kuhinjsko folijo in na toplem pustimo vzhajati eno uro ali še dlje, da se njihova velikost podvoji.

Pečico segrejemo na 200 °C. Medtem pripravimo pasto za okraševanje tako, da tri žlice moke zmešamo z dvema žlicama vode. S pripravljeno pasto napolnimo brizgalno vrečko in na vsak hlebček narišemo dve črti, ki se križata.

Pekač s hlebčki prestavimo v pečico in pečemo 12 do 15 minut, da še malo narastejo in postanejo zlato rjavi. Ko jih vzamemo iz pečice, jih s čopičem premažemo z medom, in ko se malo ohladijo, jih že lahko poskusimo!
