
Hlebčki s suhim sadjem
Suho sadje odlično paše v krušnem pecivu
Hlebčki s suhim sadjem
Suho sadje odlično paše v krušnem pecivu

Poslastico je v kuhinji Andreja Goljata pripravil osemletni Grega. Recept lahko prilagodite po svojem okusu in uporabite svoje najljubše sadje.
Sestavine
- 500 g ostre moke
- ½ žličke soli
- 2 žlički cimeta
- malo pomarančne lupinice
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g na koščke narezanega masla
- 200 g drobno narezanega suhega sadja in rozin
- 1 zavitek suhega kvasa
- 2 dl mleka
- 2 jajci
- 3 žlice moke za okraševanje
- med za glazuro
Preberite tudi

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!
Sestavine
- 500 g ostre moke
- ½ žličke soli
- 2 žlički cimeta
- malo pomarančne lupinice
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g na koščke narezanega masla
- 200 g drobno narezanega suhega sadja in rozin
- 1 zavitek suhega kvasa
- 2 dl mleka
- 2 jajci
- 3 žlice moke za okraševanje
- med za glazuro
Postopek
V posodi zmešamo moko s soljo, sladkorjem, cimetom in pomarančno lupinico. S prsti med moko zdrobimo še maslo, dodamo sadje in potresemo s kvasom. Mleko rahlo segrejemo, ga prelijemo čez suhe sestavine in dodamo jajci. Močno mešamo (pomagajo naj starši), da dobimo gladko testo.

Testo pustimo v posodi 5 minut, nato ga prevrnemo na kuhinjski pult, ki smo ga prej potresli z moko. Razdelimo ga na 8 enakih kosov in z rokami oblikujemo hlebčke. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj zložimo hlebčke. Prekrijemo jih s kuhinjsko folijo in na toplem pustimo vzhajati eno uro ali še dlje, da se njihova velikost podvoji.

Pečico segrejemo na 200 °C. Medtem pripravimo pasto za okraševanje tako, da tri žlice moke zmešamo z dvema žlicama vode. S pripravljeno pasto napolnimo brizgalno vrečko in na vsak hlebček narišemo dve črti, ki se križata.

Pekač s hlebčki prestavimo v pečico in pečemo 12 do 15 minut, da še malo narastejo in postanejo zlato rjavi. Ko jih vzamemo iz pečice, jih s čopičem premažemo z medom, in ko se malo ohladijo, jih že lahko poskusimo!
