
Kaj boste skuhali danes?
Polžki s suhim sadjem
Sladka ideja, kako porabiti suho sadje med prazniki
Polžki s suhim sadjem
Sladka ideja, kako porabiti suho sadje med prazniki

Sestavine
- 500 g ostre moke
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 3 dl mleka
- 40 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- rastlinsko olje za premaz
- moka za delovno površino
nadev
- 25 g stopljenega masla
- 75 g sladkorja muskovado
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g posušenih brusnic
- 100 g posušenih marelic
glazura
- 50 gramov kristalnega sladkorja
- 4 žlice vode
za okras
- 200 g sladkorja v prahu
- naribana lupina 1 limone
- 2 žlici vode

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 500 g ostre moke
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 3 dl mleka
- 40 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- rastlinsko olje za premaz
- moka za delovno površino
nadev
- 25 g stopljenega masla
- 75 g sladkorja muskovado
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g posušenih brusnic
- 100 g posušenih marelic
glazura
- 50 gramov kristalnega sladkorja
- 4 žlice vode
za okras
- 200 g sladkorja v prahu
- naribana lupina 1 limone
- 2 žlici vode
Postopek
V večjo skledo presejemo moko, ji dodamo sol in kvas, premešamo in v sredini naredimo jamico. V kozico damo mleko z maslom in segrejemo toliko, da se maslo stopi; mešanica mora biti mlačna. Masleno mleko zlijemo v moko, dodamo še jajce in zmešamo v mehko testo. Če je treba, dodamo še malo moke.
Testo preložimo na dobro pomokano delovno površino in ga gnetemo približno 5 minut, da postane gladko, elastično in da se ne lepi več na prste. Po potrebi dodamo še malo moke.
Skledo premažemo z rastlinskim oljem in vanjo damo zgneteno testo. Obračamo ga v skledi, da se obda z oljem. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo na toplo za eno uro oziroma tako dolgo, da testo podvoji volumen. Pravokotni pekač rahlo premažemo z oljem. Posušene marelice narežemo na koščke.
Vzhajano testo v skledi na hitro pregnetemo in zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino. Razvaljamo ga v pravokotnik debeline 1 cm. Daljša stranica pravokotnika naj meri približno 35 cm. Testo premažemo s stopljenim maslom in posujemo s sladkorjem, cimetom in suhim sadjem.
Obloženo testo tesno zvijemo, zvitek pa narežemo na 9 kosov. Položimo jih v pripravljen pekač s prerezano stranjo navzdol. Med njimi naj bo nekaj praznega prostora. Pekač pokrijemo s prtičkom in polžke pustimo vzhajati pol ure.
Pečico segrejemo na 190 °C in polžke pečemo 20 do 25 minut, da postanejo lepe rjave barve. Medtem v 4 žlicah vode stopimo 50 g sladkorja.
Pečene polžke takoj glaziramo tako, da jih premažemo s pripravljenim sladkornim sirupom. Postavimo jih na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo. Ko se ohladijo, zmešamo sladkor v prahu z naribano limonovo lupino in približno 2 žlicama vode ter s to zmesjo pokapljamo polžke.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kolač s figami, malinami in drobtinastim posipom
Pečen brie s figami in orehi
Stopljen sir se čudovito ujame s pečenimi figami in orehi
Višnjeve kupe
Vložene višnje so odlična izbira, ko začnemo po dolgi zimi pogrešati sadje