© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Polžki s suhim sadjem

Sladka ideja, kako porabiti suho sadje med prazniki

Polžki s suhim sadjem

Sladka ideja, kako porabiti suho sadje med prazniki

Čas priprave 1 h + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 9 polžkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
christmas bunschristmas kitchen

Sestavine

  • 500 g ostre moke
  • 1 žlička soli
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 3 dl mleka
  • 40 g zmehčanega masla
  • 1 jajce
  • rastlinsko olje za premaz
  • moka za delovno površino

nadev

  • 25 g stopljenega masla
  • 75 g sladkorja muskovado
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 100 g posušenih brusnic
  • 100 g posušenih marelic

glazura

  • 50 gramov kristalnega sladkorja
  • 4 žlice vode

za okras

  • 200 g sladkorja v prahu
  • naribana lupina 1 limone
  • 2 žlici vode
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 500 g ostre moke
  • 1 žlička soli
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 3 dl mleka
  • 40 g zmehčanega masla
  • 1 jajce
  • rastlinsko olje za premaz
  • moka za delovno površino

nadev

  • 25 g stopljenega masla
  • 75 g sladkorja muskovado
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 100 g posušenih brusnic
  • 100 g posušenih marelic

glazura

  • 50 gramov kristalnega sladkorja
  • 4 žlice vode

za okras

  • 200 g sladkorja v prahu
  • naribana lupina 1 limone
  • 2 žlici vode

Postopek

1

V večjo skledo presejemo moko, ji dodamo sol in kvas, premešamo in v sredini naredimo jamico. V kozico damo mleko z maslom in segrejemo toliko, da se maslo stopi; mešanica mora biti mlačna. Masleno mleko zlijemo v moko, dodamo še jajce in zmešamo v mehko testo. Če je treba, dodamo še malo moke.

2

Testo preložimo na dobro pomokano delovno površino in ga gnetemo približno 5 minut, da postane gladko, elastično in da se ne lepi več na prste. Po potrebi dodamo še malo moke.

3

Skledo premažemo z rastlinskim oljem in vanjo damo zgneteno testo. Obračamo ga v skledi, da se obda z oljem. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo na toplo za eno uro oziroma tako dolgo, da testo podvoji volumen. Pravokotni pekač rahlo premažemo z oljem. Posušene marelice narežemo na koščke.

4

Vzhajano testo v skledi na hitro pregnetemo in zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino. Razvaljamo ga v pravokotnik debeline 1 cm. Daljša stranica pravokotnika naj meri približno 35 cm. Testo premažemo s stopljenim maslom in posujemo s sladkorjem, cimetom in suhim sadjem.

5

Obloženo testo tesno zvijemo, zvitek pa narežemo na 9 kosov. Položimo jih v pripravljen pekač s prerezano stranjo navzdol. Med njimi naj bo nekaj praznega prostora. Pekač pokrijemo s prtičkom in polžke pustimo vzhajati pol ure.

6

Pečico segrejemo na 190 °C in polžke pečemo 20 do 25 minut, da postanejo lepe rjave barve. Medtem v 4 žlicah vode stopimo 50 g sladkorja.

7

Pečene polžke takoj glaziramo tako, da jih premažemo s pripravljenim sladkornim sirupom. Postavimo jih na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo. Ko se ohladijo, zmešamo sladkor v prahu z naribano limonovo lupino in približno 2 žlicama vode ter s to zmesjo pokapljamo polžke.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.