
Hladna goveja pečenka z zeleno omako
Preden jo narežemo, jo dobro ohladimo
Hladna goveja pečenka z zeleno omako
Preden jo narežemo, jo dobro ohladimo

Sestavine
- 1,5 kg govedine od križa ali zgornjega dela stegna
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- poper
- rukola in hrustljav kruh, ko postrežemo
zelena omaka
- 2 žlici kaper
- 2 žlici drobno nasekljanih kislih kumaric
- ½ šopka mlade čebulice
- majhen šopek peteršilja
- sok 2 limon
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 1,5 kg govedine od križa ali zgornjega dela stegna
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- poper
- rukola in hrustljav kruh, ko postrežemo
zelena omaka
- 2 žlici kaper
- 2 žlici drobno nasekljanih kislih kumaric
- ½ šopka mlade čebulice
- majhen šopek peteršilja
- sok 2 limon
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
Postopek
Pečico segrejemo na 240 °C. Govedino premažemo z oljem, solimo in obilno popopramo. Položimo jo v pekač in pečemo 20 minut, nato temperaturo znižamo na 190 °C in pečemo še 10 do 15 minut na vsakih 45 dag mesa, če želimo malo pečeno. Za srednje pečeno meso čas podaljšamo na 15 do 20 minut na vsakih 45 dag mesa, za prepečeno pa 25 do 30 minut. Pečenko vzamemo iz pečice in ohladimo.
Kapre odcedimo, osušimo in drobno nasekljamo. Tudi mlado čebulo in peteršilj nasekljamo. Vse sestavine za zeleno omako zmešamo, solimo in popramo. Ohlajeno meso tanko narežemo in zložimo na servirni pladenj. Pokapljamo ga z zeleno omako in obložimo z rukolo ter postrežemo s hrustljavim kruhom.
Napotek
Meso lažje narežemo, če ga spečemo dan pred postrežbo, ohladimo in damo v hladilnik. Naslednji dan ga le narežemo in postrežete. Tudi zeleno omako lahko pripravimo en dan prej. Ne pozabimo pred postrežbo vsega pravočasno postaviti na sobno temperaturo.